U ponoć Oreškoviću istječe rok: Što će se dogoditi ako Sabor ne izglasa novu vladu?

U ponoć Oreškoviću istječe rok: Što će se dogoditi ako Sabor ne izglasa novu vladu?

Foto: FAH

U PONOĆ istječe rok formiranje nove vlade. Vjerojatno je da će rasprava i glasovanje o novoj vladi u petak trajati do kasno u noć, no postavlja se pitanja što će se dogoditi ako se taj rok prijeđe.

Ustavni stručnjaci podijeljenog su mišljenja - treba li mandatar u tom slučaju od predsjednice tražiti dodatnih 30 dana ili je glasovanje tek tehnički, a ne i pravni detalj.

Predsjednik Sabora Željko Reiner ne vidi problem u potencijalnom nepoštivanju roka.

"Čak i ako prođemo 12 sati u noći, što se toplo nadam da nećemo u diskusijama, to ništa ne znači jer je vlada predložena i o njoj se raspravlja", kaže Reiner.

"Probijanje roka bilo bi protuustavno"

No, neki ustavnopravni stručnjaci njegovo mišljenje ne dijele.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Ako bi se dogodilo da se o povjerenju vladi glasa nakon ponoći 30. dana, takva odluka Hrvatskog sabora bila bi suprotna s Ustavom Republike Hrvatske", kaže profesor ustavnog prava na Pravnom fakultetu u Osijeku Mato Palić.

U Ustavu, naime, stoji da je "najkasnije u roku od 30 dana od prihvaćanja mandata, mandatar dužan program Vlade i Vladu predstaviti Hrvatskom saboru te zatražiti glasovanje o povjerenju".

Vladimi Šeks smatra kako je glasovanje samo tehnički, a ne pravni detalj.

"Tomu što bi netko izveo jedan manevar da se bezbrojnim filipikama nastoji probiti taj rok, to bi značilo prihvaćanje jednoga apsurda u pravu", kaže Šeks.

Nesporno je da predsjednica i u petak može dati mandataru dodatnih 30 dana za sastavljanje vlade. Kao i to da će u saborskoj raspravi moći sudjelovati svi zastupnici, bez obzira na njezino trajanje.
 

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara