U posljednjih 8 mjeseci 6 djece migranata umrlo u graničnom pritvoru SAD-a

U posljednjih 8 mjeseci 6 djece migranata umrlo u graničnom pritvoru SAD-a
Foto (nije fotografija događaja u članku): Epa

DESETOGODIŠNJA djevojčica iz Salvadora umrla je prošle godine u pritvoru američke granične policije. Kada se pribroji ovaj do sada neprijavljeni slučaj, sveukupno je u posljednjih osam mjeseci u pritvoru američke vlade umrlo šestero djece migranata, javlja BBC.

Djevojčica je imala urođenu srčanu manu i umrla je u rujnu prošle godine u bolnici u Nebraski, rekli su američki dužnosnici.

Demokrati su počeli zahtijevati ozbiljnije istrage smrti djece migranata.

Donald Trump želi smanjiti broj ilegalnih migranata

Predsjednik Donald Trump obećao je da će obuzdati ilegalno useljavanje na granici između SAD-a i Meksika zbog povećanog broja ljudi koji su u posljednjih nekoliko mjeseci pokušali prijeći granicu.  

U više je navrata kritizirao demokrate zbog njihova protivljenja njegovim planovima o useljavanju, a u veljači ove godine proglasio je izvanredno stanje kako bi zaobišao odluku Kongresa i skupio dovoljno sredstava za granični zid.

Šestero mrtve djece

Ime desetogodišnje djevojčice nije poznato, no zna se da je u jako lošem zdravstvenom stanju 4. ožujka 2018. prijavljena Uredu za relokaciju izbjeglica u San Antoniju, izjavio je Mark Weber, glasnogovornik Odjela za zdravstvo i ljudske usluge (HHS).

Nakon nespecificiranog kirurškog zahvata nastale su određene komplikacije i djevojčica je ostala u komi. U svibnju je prebačena u bolnicu u Phoenixu u Arizoni na palijativnu skrb.

"26. rujna prošle godine prebačena je u ustanovu za njegu u Omahi kako bi bila što bliže svojoj obitelji", rekao je Weber. Umrla je tri dana kasnije zbog "visoke temperature i respiratornog poremećaja".

Ostala djeca za koju se zna da su umrla u pritvoru američke granične policije su: Wilmer Josué Ramírez Vásquez (2), Juan de León Gutiérrez (16), Felipe Alónzo-Gomez (8), Jakelin Caal Maquin (7) i Carlos Gregorio Hernández Vásquez (16).

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara