U povodu 120. obljetnice riječkog HNK-a praizvedba "La Gioconde"

Praizvedbom opere Amilcarea Ponchiellija "La Gioconda" večeras je u Hrvatskom narodnom kazalištu (HNK) Ivana pl. Zajca u Rijeci obilježeno 120 godina od otvaranja zgrade tog riječkog kazališta.

Izvedbom je ravnala dirigentica Nada Matošević, a naslovnu ulogu Gioconde pjevala je bugarska pjevačica Gabriela Georgieva.

Uz Zbor i orkestar Opere te Ansambl baleta nastupili su još Kristina Kolar, Ivica Čikeš, Neda Martić, Ernesto Grisales, Marzio Giossi, Dario Berčić i Davor Lešić.

Redatelj predstave je Ozren Prohić, kostime je izradila Irena Sušac, scenografiju Dalibor Laginja, a koreografiju i scenski pokret priredila Snježana Abramović.

Riječki HNK prekosutra, 13. veljače, priredit će i drugu premijeru "La Gioconde". Naslovnu ulogu pjevat će Olga Kaminska, a sudjelovat će još Nataša Jović Trivić iz SiCG te Siniša Štork, Andelka Rušin Nikša Radovanović, Tomislav Bekić, Dario Berčić i Davor Lešić.

U još dvjema izvedbama premijernog bloka, koji će trajati do 20. veljače, u ulozi Gioconde nastupit će bugarska pjevačica Vesna Ginovska Ilkova.
Tekst se nastavlja ispod oglasa

Inače, Vesna Ginovska Ilkova, Gabriela Georgieva i Nataša Jović Trivić nastupale su u finalu prošlogodišnjeg, prvog međunarodnog natjecanja mladih opernih pjevača "Rijeka bel canto".

Dio prihoda od ulaznica s koncerata bit će darovan riječkom odjelu Doma za nezbrinutu djecu "Ivana Brlić Mažuranić", kao i prihod od prodaje suvenira s motivima opere.

Zgradu riječkog HNK-a Ivana pl. Zajca projektirali su austrijski arhitekti Ferdinand Fellner i Herman Gottlieb Helmer, a otvorena je 3. listopada 1885. pod nazivom Teatro comunale. Za program otvaranja tada su odabrane dvije opere, "La Gioconda" i "Aida".

Amilcare Ponchielli ( 1834.-1886.) je operu "La Gioconda" skladao 1876., a libreto je, prema drami Victora Hugoa, napisao Arrigo Boito.

(Hina) xhsup ysp

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara