U Prijedoru pokopani ostaci 23 Bošnjaka ubijena 1992. u srpskoj agresiji

U Prijedoru pokopani ostaci 23 Bošnjaka ubijena 1992. u srpskoj agresiji

Foto: Ilustracija, Getty Images

POSMRTNI ostaci 23 Bošnjaka s područja Prijedora ubijenih tijekom etničkih progona što su ih početkom rata u Bosni i Hercegovini provele postrojbe vojske i policije bosanskih Srba pokopani su u četvrtak u tom gradu.

Nakon zajedničkog obreda na prijedorskom stadionu pokop je obavljen na muslimanskim grobljima u naseljima iz kojih je još 1992. godine prognano gotovo sve nesrpsko stanovništvo.

Obredu je nazočio i prijedorski načelnik Milenko Đaković.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Posmrtni ostaci žrtva nakon rata pronađeni su u masovnim grobnicama a najmlađi među njima je bio Ifet Vojniković koji je 1992. godine imao 18 godina dok je najstarija žrtva Šerif Hegić koji je u vrijeme kada je ubijen imao 72 godine.

Progon i ubijanje

U kampanji etničkog čišćenja u ljeto 1992. godine s područja prijedorske općine prognano je više od 50 tisuća Hrvata i Bošnjaka, a najmanje 3.100 ih je ubijeno.

Nakon rata je iz gotovo stotinu masovnih grobnica te velikog broja pojedinačnih grobnica ekshumirano i identificirano nešto više od 2.300 tijela žrtava.

Presuda Haaškog tribunala (ICTY) kojom je ratni vođa bosanskih Srba Radovan Karadžić osuđen na 40 godina zatvora također sadrži inkriminacije za ratne zločine počinjene na području Prijedora a zbog njih je na istu zatvorsku kaznu ranije osuđen Milomir Stakić, čelnik lokalnog kriznog stožera bosanskih Srba 1992. godine.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara