U prometnoj nesreći u Sarajevu teško stradao Omer Behmen

SINOĆ je u Sarajevu u prometnoj nesreći teško ozlijeđen Omer Behmen, jedan od utemeljitelja SDA BiH (Stranke demokratske akcije) i bivši bliski suradnik pokojnog Alije Izetbegovića, utemeljitelja te stranke i prvog predsjednika BiH. Liječnici na sarajevskoj klinici Koševo bore se za Behmenov život. Informaciju je objavila i državna televizija BHT u svojim sinoćnjim vijestima u 22 sata.
 
Omer Behmen je u kolovozu 1983. kao blizak suradnik Izetbegovića i aktivni član Mladih muslimana, procesuiran u sudskom postupku koji je vođen protiv Izetbegovića, Behmena, te još uvijek aktivnih bošnjačkih dužnosnika Hasana Čengića, Ethema Bicakcica i ostalih. Dvanaest bošnjackih dužnosnika tada je osuđeno na ukupnu kaznu zatvora od 90 godina.
 

U posljednje vrijeme Behmen je oštro kritizirao politiku koju vodi Stranka demokratske akcije (SDA), a često je svoje neslaganje izražavao sa najvećim dužnosnicima stranke, posebno nakon smrti Alije Izetbegovića. 
 
Omer Behmen rođen je 1922. godine u Mostaru. Godine 1953. osuđen je na 12 godina strogog zatvora, radi organizacije Mladih muslimana, koja je djelovala u Mostaru.

Iz Sarajeva za Index N. Bise

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara