U prva 4 sata 18 posto Slovenaca glasovalo na referendumu o EU i NATO-u

U prva 4 sata od od jutrošnjeg otvaranja birališta u 7 sati nešto je više od 18 posto slovenskih birača ubacilo svoje referendumske listiće na kojima zaokružuju "da" ili "ne", odgovarajući na dva pitanja: "Jeste li za to da Slovenija uđe u EU" i "Slažete li se da Slovenija uđe u NATO", priopćila je državna komisija za provedbu referenduma.

Vjeruje se da će većina glasača svoju građansku dužnost ispuniti u popodnevnim satima jer je veliki broj ljudi, koristeći prohladno ali sunčano vrijeme, ujutro rano otišao na izlete u prirodu ili prati skijaške skokove na Planici.

Premijer Anton Rop jutros je, prije odlaska na finalne svjetskog kupa u skijaškim skokovima u Planici, na svom biračkom mjestu izjavio da se nada kako će Slovenci pozitivno odgovoriti na oba referendumska pitanja i da će njegova vlada poštovati njihova odluku. Spomenute su integracije, pojasnio je Rop, dugoročno gledano vrlo dobro rješenje i "jedina alternativa" za Sloveniju.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
U ranim jutarnjim satima u Ljubljani je glasovao i predsjednik države Janez Drnovšek, rekavši da se na današnjim referendumima glasuje o nastojanjima politike i građana koji traju već 10-12 godina.

Državna komisija za "paralelni" referendum o uključenju u EU i NATO savezu priopćila je da će službeni nepotpuni rezultati biti priopćeni u ponedjeljak, a potpuni službeni, s rezultatima glasovanja slovenske dijaspore, tek 1. travnja.

Slovenska vlada najavila je da će, ako rezultat referenduma o NATO savezu bude pozitivan, Slovenija pristupni pristupni protokol s NATO savezom potpisati u isto vrijeme kad i drugih 6 država pozvanih u članstvo nakon nalnjskog summita u Praagu, dakle 26. ovog mjeseca.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara