U Puli obilježena 90. obljetnica potonuća broda "Viribus Unitis"

U Puli obilježena 90. obljetnica potonuća broda "Viribus Unitis"

U PULI se danas svečano obilježava 90. obljetnica završetka Prvog svjetskog rata, rasformiranje Carske i kraljevske mornarice te predaje ratne flote predstavnicima Narodnog vijeća SHS te potonuća broda "Viribus Unitis" u pulskoj luci.

U 9.30 sati je brod Hrvatske ratne mornarice krenuo do mjesta potonuća "Viribus Unitisa" te su tamo položeni vijenci. U 13.15 sati će se obilježavanje spomendana nastaviti u velikoj dvorani Doma hrvatskih branitelja, a sutra, 1. studenog, u 9 sati će biti služena sveta misa u Mornaričkoj crkvi, nakon koje će se položiti vijenci na središnjem križu Mornaričkog groblja.

"Viribus Unitis" je bio prvi austro-ugarski bojni brod klase Tegetthoff. Izgrađen je u brodogradilištu Stabilimento Tecnico Triestino u Trstu. Radilo se o admiralskom ratnom brodu, koji je po završetku Prvog svjetskog rata, kao i sve brodovlje Austrougarske ratne mornarice, simbolično prešao u hrvatske ruke. Tek što se na njemu zavijorio crven-bijeli-plavi i tek što je dan prije na "Viribusu" otpjevana "Lijepa naša", već sutradan ujutro, 1. studenog 1918. godine, neslavno je završio na morskom dnu pulske luke. Potopili su ga talijanski vojni diverzanti, a potom je, nakon nekoliko godina od strane Talijana, izvađen i razrezan u komade.

U Uljaniku porinut brod "Grande Ghana"

Tekst se nastavlja ispod oglasa

U Uljaniku je danas u more porinuta novogradnja 473 - "Grande Ghana", drugi brod iz serije od sedam Ro/Ro brodova nosivosti 24.800 tona, koje Uljanik Brodogradilište gradi za talijanskog brodara Grimaldi Grupu. Inače, ovo je četvrto ovogodišnje porinuće u Uljaniku od pet planiranih, a tijekom ove godine Uljanik je dosad vlasnicima isporučio tri broda.

"Grande Ghana" će istodobno na dvanaest paluba, od čega su dvije prilagodljive, moći prevoziti oko 3.890 automobila i 1.360 kontejnera. Ukupna dužina broda iznosi 210, širina 32, a visina 21,5 metara.

I.M.
Foto i video: Čitatelj Indexa

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara