U Rakalju obilježena godišnjica smrti Mije Mirkovića

OBILJEŽAVAJUĆI 40. obljetnicu smrti velikog istarskog pjesnika, znanstvenika i akademika Mije Mirkovića, odnosno Mate Balote, istarski župan Ivan Jakovčić danas se u Raklju nedaleko od Pule susreo s ravnateljima 24 istarske osnovne škole te im uručio lektirne primjerke Balotina romana ´Tijesna zemlja´.

Govoreći o Mirkovićevim vizijama razvoja Istre, župan Jakovčić je rekao da su ´Balotina zavičajnost, duboka ukorijenjenost i ljubav prema zavičaju preteče modernog europskog regionalizma´.

Istarski književnik Danijel Načinović istaknuo je da ´iako se u Balotino vrijeme činilo da sve što čini zavičajni identitet polako nestaje, Istra je danas najjače središte dijalektalne književnosti na ovim prostorima´.

Sudionici skupa posjetili su zatim pjesnikov grob.

Večeras će se u Puli održati književna tribina o Miji Mirkoviću.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Mijo Mirković (pseudonim Mate Balota), ekonomist i književnik, rodio se u Rakalju 1898., a umro je u Zagrebu 1963. Studirao je filozofiju, ekonomiju i društvene znanosti u Berlinu i Frankfurtu, gdje je doktorirao 1923. Od 1945. do smrti 1963. bio je redoviti profesor Visoke ekonomsko-komercijalne škole, poslije Ekonomskog fakulteta u Zagrebu.

Objavio velik broj knjiga, znanstvenih rasprava i članaka iz područja ekonomike, teorije unutarnje i vanjske trgovine i hrvatske kulturne povijesti, a u nekim slučajevima riječ je o pionirskim radovima u pojedinim znanstvenim disciplinama.

Bio je član JAZU-a, a intenzivno se još bavio novinarstvom i književnošću.

Zbirka pjesama na čakavštini ´Dragi kamen´ (1938.) doživjela je više izdanja. Napisao je roman ´Tijesna zemlja´ (1946.), kronike ´Stara pazinska gimnazija´ (1950.) i ´Puna je Pula´ (1954.), znanstvene monografije ´Flacius´ (1938.) i ´Matija Vlačić Ilirik´ (1960.).

Poezija mu je vezana uz istarskog čovjeka i zemlju sa snažnim socijalnim tonom. Proza mu je tradicionalna, a znanstveni radovi odišu pozitivizmom, ali i mnogim osobnim interpretacijama.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara