U REŽIJI ZORANA MUŽIĆA USKORO PRAIZVEDBA GAVRANOVE DRAME "KAKO UBITI PREDSJEDNIKA"

U režiji Zorana Mužića u Teatru ITD u Zagrebu u subotu će biti praizvedba najnovije drame Mire Gavrana "Kako ubiti predsjednika".

Radnja drame događa se u jednoj europskoj tranzicijskoj zemlji početkom 21. stoljeća, a glavni su junaci dva brata i njihove životne družice. Nakon devet godina provedenih u Americi, mlađi brat se vraća kući. Među braćom dolazi do sukoba zbog različitog shvaćanja života, a u tom sukobu s jednakom žestinom sudjeluju i njihove partnerice. Preplitanje političkog i intimnog, prošlosti i sadašnjosti, u toj intrigantnoj priči dovodi do dramske napetosti i neočekivanih obrata u kojima se zrcale prepoznatljivi suvremeni likovi. Suptilni muško-ženski odnosi u specifičnom Gavranovom stilu, također postaju bitnom odrednicom. U radu na drami, autor je koristio tekstove brojnih politologa, sociologa i novinara, navodi se u priopćenju koje je potpisao redatelj Zoran Mužić.

Također dodaje kako su duboka uronjenost u svakodnevicu i upitanost nad budućnošću vrline najnovije Gavranove drame u kojoj je postavio brojna pitanja, pružajući na svako od njih četverostruke odgovore. Na temeljima broja četiri (četiri strane svijeta, četiri godišnja doba...) Gavran je izgradio svoju priču, navodi Mužić.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
U drami su četiri "modelirana junaka", a svatko od njih zauzima svoj stav prema dobru i zlu, prema samome životu. Ta drama je svojevrsna partija pokera u kojoj svako od četiri lica ima jake karte, čime su postavljeni temelji za snažnu dramsku igru kojoj smo nastojali odgovoriti glumačkim i redateljskim sredstvima, bivajući svjesni da u takvoj vrsti dramaturgije ono što govorimo ni na trenutak ne smije biti manje važno od onoga kako to govorimo", navodi Mužić.

U drami igraju Marko Torjanac, Luka Dragić, Mladena Gavran i Natalija Đorđević.

(Hina) pp/xbma ysšh

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara