U Rijeci prosvjed ovčara i maslinara s Krka i Cresa - janjci ispred dvorane Županijske skupštine

PREDSTAVNICI udruga ovčara i maslinara s Cresa i Krka te ekološke udruge EkoKvarner danas su održali prosvjed uoči početka sjednice primorskogoranske Županijske skupštine tvrdeći da Županija izbjegava riješiti problem neautohtone divljači na kvarnerskim otocima njihovim uklanjanjem.

Prosvjednici su ispred dvorane, gdje se održava sjednica, donijeli janjad kojoj su oko vrata visjeli natpisi: "siroče", aludirajući na česta usmrćenja ovaca od divljih svinja ili medvjeda na tim otocima. Udruge su u svom priopćenju, koje su dijelile okupljenim članovima Skupštine i novinarima, istaknule da je glavni razlog nerješavanja problema te divljači "interes lovačkog lobija kojemu pripadaju istaknuti čelnici Primorsko-goranske županije".

Udruge predlažu da se divljač na kvarnerskim otocima proglasi štetočinama, čime bi se, po njima, omogućilo njezino uklanjanje, ne samo lovačkim, već i svim drugim metodama. To se odnosi, navodi se u priopćenju, na ukidanje lovostaja, omogućavanje noćnog i dnevnog izlova, hvatanje divljači klopkama, uspavljivanje, sprječavanje daljnjeg razmnožavanja i slično.

Nakon potpunog uklanjanja divljih svinja, medvjeda i jelena lopatara udruge zahtijevaju da se dopusti njihovo utjecanje na određivanje budućih lovišta i davanje koncesija za lov na kvarnerskim otocima. Udruge najavljuju masovnije prosvjede ako se ti zahtjevi ne ispoštuju.

(Hina) xdsil yvkn

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara