U rujnu u SAD-u stvoreno 103.000 radnih mjesta, ali nezaposlenost i dalje stoji na 9,1 posto

U rujnu u SAD-u stvoreno 103.000 radnih mjesta, ali nezaposlenost i dalje stoji na 9,1 posto

Foto: AFP

AMERIČKO je gospodarstvo u rujnu ove godine stvorilo 103.000 novih radnih mjesta. No, stopa nezaposlenosti i dalje stoji na 9,1 posto, prenosi agencija AP.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Wall Street je barem malo odahnuo nakon objave ovih brojki, s obzirom da se tijekom ljeta gotovo uopće nisu otvarala nova radna mjesta u SAD-u. Ipak, nije to niti blizu dovoljno da se otkloni strah od nove recesije.

Tom Porcelli, glavni ekonomist za RBC Capital Markets, kaže da je izvještaj bolji nego što se očekivalo, ali svejedno pokazuje nedostatak pozitivnog zamaha u američkom gospodarstvu. "Razlika je u tome što smo se barem malo odmaknuli od ruba", tvrdi Porcelli.

Izvještaj o nezaposlenosti na burzama je primljen dobro; Dow Jones je narastao za oko 80 bodova. Međutim, prosječnom Amerikancu to malo znači. Izračunato je da američko gospodarstvo mora mjesečno generirati 125.000 novih radnih mjesta samo da bi održalo korak s rastom populacije. Za smanjenje stope nezaposlenosti, koja se već više od dvije godine drži iznad 9 posto, potreban je i drastično veći rast.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara