U saboru može biti 28 zastupnika, nema ih pola. Svi će dobiti preko 14.000 kuna plaće

U saboru može biti 28 zastupnika, nema ih pola. Svi će dobiti preko 14.000 kuna plaće
Screenshot: Saborska TV

SABOR od jučer zasjeda u staroj Ininoj zgradi u Šubićevoj ulici jer je saborska zgrada u potresu pretrpjela oštećenja.

U podrumu Inine zgrade, u kojoj je sabor zasjedao i 1991. i donio odluku o raskidu svih veza s Jugoslavijom, istovremeno može biti samo 28 zastupnika.

Danas ih ima otprilike pola od tog broja. 

Svi zastupnici, njih 151, dobit će izdašne plaće, za razliku od svih onih koji će zbog krize s koronavirusom ostati bez posla ili će im se primanja rezati.

Gotovo nitko od zastupnika ne prima manje od 14.000 kuna neto, a neki s dodacima primaju i više od 20 tisuća kuna. 

> Potpišite peticiju za uvođenje minimalca predsjedniku, premijeru, vladi i saboru

Sabor, inače, danas raspravlja EU uredbi o sekuritizaciji (proces pretvaranja neprenosivih oblika potraživanja primjerice kredita u prenosive instrumente odnosno vrijednosne papire) i izmjenama Zakona o koncesijama.

Jandroković je jučer zastupnike u dvorani obavijestio da mogu biti maksimalno po dva predstavnika svakog od 14 zastupničkih klubova. To znači da u dvorani istovremeno može biti samo 28 zastupnika. Stolice su zbog držanja razmaka raspršene po dvorani u kojoj nema stolova.

Kad dođe do glasanja, glasat će se na način da će 50 zastupnika biti u prvoj, isto toliko u drugoj, pa u trećoj skupini, najavio je. 

Zastupnike je Jandroković pozvao da budu odgovorni i ozbiljni.

"Htio bih da pokažemo da Hrvatski sabor može kvalitetno i odgovorno odigrati svoju ulogu, naša je glavna zadaća donošenje zakona", rekao je predsjednik sabora zastupnicima.

Dovoljno je pogledati sliku da se vidi koliko su uspjeli u demonstriranju kako sabor može "kvalitetno i odgovorno odigrati svoju ulogu".

>> Peticiju za uvođenje  minimalca predsjedniku, premijeru, vladi i saboru potpišite OVDJE

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara