U saboru se prepirali oko Capakove najave da osobe u samoizolaciji mogu na izbore

U saboru se prepirali oko Capakove najave da osobe u samoizolaciji mogu na izbore
Foto: Hina

SABORSKA oporba danas je problematizirala izjavu ravnatelja Hrvatskog zavoda za javno zdravstvo Krunoslava Capaka da će na skore izbore moći i osobe u samoizolaciji navodeći da Nacionalni stožer civilne zaštite odluke donosi pod utjecajem politike.

Arsen Bauk, iznoseći stajališta Kluba zastupnika SDP-a, ustvrdio je da svakodnevno svjedočimo "zlostavljanju struke od strane stranke", referirajući se na odluke Nacionalnoga stožera civilne zaštite.

>> Mrak Taritaš: Ne možemo na izbore dok se ne raspusti HDZ-ov stožer

"Struka je rekla da oni koji su u samoizolaciji i izlaze van su maltene bioteroristi, odredila da su oni ozbiljna prijetnja i počela ih kažnjavati, a onda je stranka odredila da bi trebalo ići na izbore", ustvrdio je Bauk.

"Bit će kako struka odluči postalo je bit će kako stranka odluči", rekao je Bauk i ocijenio da se time nepovratno urušava autoritet stručnjaka i povjerenje u njihove odluke.

"Najveća opasnost je da dobre odluke koje Stožer donosi ljudi počnu gledati s prijezirom jer ih smatraju političkim odlukama", zaključio je i pozvao "stranku da prestane zlostavljati struku".

Žagar: Capakova izjava je opasna

Tomislav Žagar (Klub zastupnika HSU-a, SNAGA-e, nezavisnih zastupnika i Nove politike) ocijenio je Capakovu izjavu o izlasku na izbore osoba u samoizolaciji opasnom sa stajališta sigurnosti zdravlja građana i poštovanja pravila.

Podsjeća pritom da su mnogi građani platili kaznu zbog kršenja samoizolacije.

"Možemo zaključiti da se Stožer distancirao od zakona i od struke, pa možemo reći i od logike, a jedino se nije distancirao od stranačke pripadnosti, ta poruka je opasna", ustvrdio je Žagar.

Bačić: Ako se plašite izbora, plašite se preuzimanja odgovornosti

Zastupnik Ivan Pernar sve je pak nazvao lakrdijom u režiji HDZ-a.

Branko Bačić (Klub HDZ-a) istaknuo je da se, kad je u pitanju struka i kad je u pitanju politika, Hrvatska uspješno nosi s korona-krizom i primjer je brojnim drugim državama.

"Da smo slušali SDP, onda struka ne bi upravljala ovom krizom, a onda bi se politika urušila, i to je očit bio cilj SDP-a da se proglasi izvanredno stanje i dvotrećinskom većinom donose odluke, a nakon toga bi Hrvatska završila tamo gdje su završile mnoge druge države koje su upravljanje krizom dale u ruke samo politici", rekao je Bačić.

Bačić je oporbi postavio pitanje koji su joj prikladni datumi za održavanje izbora u Hrvatskoj .

"Ako se plašite izbora, plašite se preuzimanja odgovornosti za Hrvatsku", poručio je oporbi.

Stjepan Čuraj (Klub zastupnika HNS-a) ustvrdio je da bi se oporba "digla na zadnje noge" i kada bi vladajuća većina rekla da ne želi održati izbore zbog sigurnosti.

Pitanje nije održati izbore ili ne, nego samo kada ih održati, poručio je.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara