U saboru zaboravili da je istekao leasing, troše 100.000 kuna na rent-a-car

U saboru zaboravili da je istekao leasing, troše 100.000 kuna na rent-a-car
Ilustracija: Patrik Macek/PIXSELL

OVIH dana su se na Markovom trgu, umjesto inače prisutnih starih Audija, mogli uočiti novi automobili koje koriste dužnosnici sabora i vlade.

Naime, radi se o Opel Insignijama u kojima se sada dužnosnici voze. 

Budući da nije bilo natječaja u kojemu su se nabavljale spomenute Opel Insignije, postavilo se pitanje kako su nabavljeni novi automobili.

Unajmili nova vozila preko rent-a-cara

Kako doznaje Večernji list, spomenuti automobili su na kratki rok unajmljeni preko rent-a-cara.

Naime, iz Ureda za opće poslove sabora i vlade su im odgovorili kako su automobili morali biti unajmljeni i to jer su u saboru i vladi zaboravili da im istječe operativni leasing kojim su nabavljeni Audiji A6 za potpredsjednike sabora i to prije pet godina. 

Potpredsjednici sabora pak, po Odluci o uvjetima korištenja službenih osobnih automobila, mobilnih telefona ili sredstava za službena putovanja, imaju pravo na korištenje automobila više srednje klase s vozačem i to 24 sata dnevno.

“Istekom petogodišnjeg ugovora o operativnom leasingu, polovicom ožujka 2019. g. UZOP je bio u obvezi vratiti leasing-kućama 20 vozila nabavljenih 2014. 

A kako bi se izbjegla situacija da nemamo nijedno vozilo na raspolaganju, kratkoročno su unajmljena vozila za potrebe prijevoza dužnosnika, službenika i protokolarnog ceremonijala”, odgovorili su iz UZOP-a.

Osim toga, iz UZOP-a su dodali kako je Središnji državni ured za javnu nabavu proveo postupak nabave 18 novih vozila. Njihova isporuka se čeka.

Oko 100.000 kuna za dva mjeseca rent-a-cara

Večernjem su iz UZOP-a odgovorili kako je za potrebe prijevoza potpredsjednika sabora tvrtka Viator d.o.o./Last minute rent-a-car saboru isporučila četiri vozila marke Opel Insignia u mjesečnom iznosu od 5000 kuna po vozilu + PDV te dva Mercedesa E klase za potrebe prijevoza stranih delegacija i protokola u iznosu 5500 kuna po vozilu + PDV. 

Za potrebe prijevoza službenika i ostalih dužnosnika hrvatskoga sabora, vlade i vladinih ureda UZOP je unajmio osam Opel Insignia iz 2014. godine od tvrtke TRCZ za mjesečni iznos od 3500 kuna + PDV, odgovorili su.

Osim toga su dodali i kako nije postojala potreba za provođenje postupka javne nabave. 

Prema odgovoru UZOP-a Večernjem, dolazimo do računice od 31.000 kuna + PDV za potrebe prijevoza potpredsjednika sabora te stranih delegacija i protokola. Još 28.000 kuna + PDV odlazi na vozila za potrebe prijevoza službenika i ostalih dužnosnika Hrvatskoga sabora, Vlade i Vladinih ureda. 

Ukupni iznos penje se na više od 100.000 kuna za najam od, primjerice, samo dva mjeseca. 

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
;
Učitavanje komentara