U SAD-u otkriven novi podzemni tunel za krijumčarenje, zaplijenjene 32 tone marihuane

Foto: AFP

OTKRIĆE prekograničnog podzemnog tunela s drvenim podovima, opremljenog s hidrauličkom dizalicom i tračnim vozilima, završilo je zapljenom 32 tone marihuane, priopćile su američke vlasti.

Ovo je druga najveća zapljena u povijesti SAD-a, ako se ubroji droga pronađena s meksičke strane granice, i najveća u svezi s krijumčarskim tunelima, javlja agencija AP.

Izgradnja tunela koji prolaze ispod granice SAD-a i Meksika postala je novi trend. U posljednje tri godine otkriveni su brojni sofisticirani tuneli i to baš u predblagdansko vrijeme, a vlasti smatraju kako trgovci drogom žele maksimalno utržiti jesensku "sjetvu" marihuane.

Najnoviji tunel otkriven u utorak dugačak je 550 metara, a povezivao je skladišta u San Diegu i Tijuani. Dno tunela nalazilo se na dubini od 12 metara ispod površine zemlje i bilo je prekriveno daskama.

17 tona opojne droge otkriveno je u američkom dijelu tinela, još 12 zaplijenjeno je iz kamiona zaustavljenog u Los Angelesu, a četiri tone marihuane pronađene su na meksičkoj strani. Uhićeno je šest osoba.

Od listopada 2008. godine otkriveno jeviše od 70 tunela, a prije samo dva tjedna američka policija je u suradnji s meksičkim kolegama iz jednog tunela zaplijenila 17 tona "trave".

Od kad je meksički predsjednik Felipe Calderon započeo rat protiv narkobandi, krijumčari i dileri moraju smišljati sve domišljatije načine kako da svoj proizvod dostave kupcima, a u sukobima je poginulo više od 45 tisuća osoba.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara