U SAD-u predstavljen projekt nove zgrade WTC-a

U NEW YORKU je predstavljen projekt nove zgrade Svjetskog trgovinskog centra koja bi trebala biti izgrađena na istom mjestu na kojem su 11. rujna 2001. godine terorističkim napadima srušeni "Twin Towersi".

Nova zgrada nazvana "Freedom Tower" bit će visoka 1,776 stopa (oko 540 metara) što je simbolika za 1776. godinu kada je Amerika postala neovisna.

S ovom visinom "Freedom Tower" bit će najviša zgrada na svijetu, a na vrhu bit će postavljen toranj iz kojeg će sjajiti jako svjetlo. Svjetlo bi pak trebalo obasjavati baklju na Kipu Slobode smještenom na otoku Liberty.

Novi će "Toranj Slobode" biti uži od starih tornjeva, te će se graditi na mjestu bivšeg sjevernog tornja. Zauzimati će nešto manju površinu od one koju je zauzimao stari 110-katni toranj.

Na današnjem je predstavljanju projekta uz gradonačelnika New Yorka  Michaela Bloomberga bio i guverner države New York George Pataki, a njima su se pridružili i arhitekt David Childs te Larry Silverstein koji radi na razvoju projekta novog Trgovinskog Centra.

Zanimljivo je da Pataki zahtijevao od Childsa da redizajnira zgradu, a Patakijev zahtjev direktno je vezan uz sigurnosnu brigu koju je izrazila policija New Yorka. Policija je izrazila zabrinutost kako će gradnja zgrade u blizini Zapadne ulice građevinu direktno izložiti mogućem udaru kamiona-bombe.

Zbog toga će zgrada biti od ulice pomaknuta na nekih tridesetak metara udaljenosti (bilo je predviđeno svega 7 metara), a temelji građevine biti će prekriveni materijalima visokootpornim na eksplozije.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara