U SAD-u pronađena olupina posljednjeg poznatog broda s robovima

U SAD-u pronađena olupina posljednjeg poznatog broda s robovima
Foto: 123rf

OLUPINA posljednjeg poznatog broda s robovima koji je stigao u SAD otkrivena je u Alabami, potvrdili su u srijedu istraživači i vlasti.

Clotilda, koja je ilegalno dovezla 110 crnaca u Alabamu više od 50 godina nakon što su Sjedinjene Države zabranile uvoz robova 1807., pronađena je u rijeci Mobile u Alabami, objavio je institut Smithsonian.

Skrivena gotovo 160 godina

Povjerenstvo za povijest Alabame (AHC) i podmorski arheolozi iz skupine SEARCH Inc sudjelovali su u jednogodišnjoj potrazi za škunom, uz pomoć Nacionalnog muzeja za afroameričku povijest Smithsoniana i Culture's Slave Wrecks Projecta (SWP).

"Gotovo 160 godina vode oko Mobilea skrivale su konačno odredište škune Clotilde", navodi se u priopćenju AHC-ja.

Ropstva u SAD-u bilo do 1863.

Nakon dolaska Afrikanaca, oko 25 osoba prodano je trgovcima robljem, no većina je ostala u Mobileu u Alabami. Nakon Američkog građanskog rata preživjeli s Clotilde osnovali su naselje Africatown.

"To je način da se otkrije istina o priči preko koje se previše često prelazilo", kazao je direktor SWP-ja Paul Gardullo za magazin Smithsonian.

"Africatown je zajednica koja je ekonomski desetkovana i postoje razlozi za to. Pravda može uključiti priznavanje. Pravda može uključivati stvari poput otvorenog i iskrenog razgovora o pomirbi i oporavku", poručio je.

SAD je trgovinu robljem zabranio 25. ožujka 1807., no zabrana je stupila na snagu tek 1808., a ropstvo je postojalo sve do 1863., kada je pred kraj Američkog građanskog rata objavljena Proklamacija o emancipaciji kojom su oslobođeni svi robovi u južnim američkim državama.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara