U SAD-u sutkinja zabranila upotrebu naziva "light" za cigarete

AMERIČKA sutkinja Gladys Kessler donijela odluku o tome da tvornice duhana više ne smiju reklamirati cigarete kao "light" ili "s malo katrana", ali odbila je natjerati duhansku industriju da plati skupe programe odvikavanja od pušenja.

Sutkinja Kessler rekla je u četvrtak da je duhanska industrija "zdušno reklamirala i prodavala svoje smrtonosne proizvode, a bila je to prijevara s financijskom dobiti kao jedinim ciljem, bez imalo obzira prema ljudskim tragedijama i društvenim troškovima koje je ta dobit izazvala", prenosi Bloomberg News.

No sutkinja Kessler dodala je da nije ovlaštena narediti toj industriji da financira milijardu dolara vrijedne programe koji pomažu pušačima da se ostave pušenja, što je bio ključni zahtjev procesa američkoga ministarstva pravosuđa protiv tvrtke Philip Morris USA.

Sud je stao na stranu američke vlade u tvrdnji da se cigarete s manje katrana ne smogu smatrati zdravijom alternativom običnim cigaretama i zato je odlučeno da se iz svih reklamnih kampanja moraju izbaciti izrazi "light" ili "ultra light".

Ministarstvo pravosuđa izrazilo je djelomično zadovoljstvo presudom i priopćilo da će ona imati "pozitivan utjecaj na zdravlje američke javnosti".

Proces se vodio šest godina, a tužbu je podnijela administracija predsjednika Billa Clintona 1999. ne bi li vratila milijarde dolara koje se svake godine potroše na liječenje bolesti povezanih s pušenjem.

Index.hr/Hina

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara