U SAD-u umro pacijent nakon presađivanja ljudskog izmeta. Izdano upozorenje

U SAD-u umro pacijent nakon presađivanja ljudskog izmeta. Izdano upozorenje
Foto: 123rf

POSTUPAK presađivanja fekalne mikrobiote pokazao se obećavajućim za liječenje mnogih zdravstvenih problema, no Američka agencija za hranu i lijekove (FDA) obustavila je neka klinička ispitivanja te procedure zbog iznenadne smrti jednog pacijenta, javlja Science Alert.

Transplantacija fekalne mikrobiote eksperimentalna je procedura pri kojoj liječnici koriste izmet zdravog darivatelja kako bi izliječili osobu koja ima poremećen mikrobiom, odnosno zajednicu mikroorganizama koji žive u našem tijelu.

Mada se ideja fekalne terapije mnogima činila gadljivom ili neciviliziranom, do sada se smatralo da se radi o proceduri s gotovo nikakvim nuspojavama koja na mnogim područjima daje pozitivne rezultate.

Preminuo pacijent

U četvrtak, 13. lipnja, Američka agencija za hranu i lijekove izdala je priopćenje u kojem navodi da je imunokompromitirani bolesnik koji je primio transplantaciju fekalne mikrobiote, iz nepoznatog razloga preminuo nakon zahvata, dok je drugi pacijent, koji je primio izmet od istog darivatelja, ozbiljno bolestan.

Nakon što su se pacijenti razboljeli, znanstvenici su proveli dodatna istraživanja na testnom uzorku darivatelja i otkrili da se u njegovom izmetu nalazi bakterija E.coli koja je proizvela enzim otporan na antibiotike.

“Američka uprava za hranu i lijekove upozorava na opasnost po zdravlje prilikom transplantacije fekalne mikrobiote (FMT) i na zadobivanje po život opasnih infekcija“, napisala je FDA u priopćenju.

Liječnik Peter Marks, direktor Centra za biološku procjenu i istraživanje agencije FDA, izjavio je za The Times da je agencija obustavila određeni broj kliničkih ispitivanja transplantacije fekalne mikrobiote sve dok stručnjaci ne dokažu da su osigurane sve mjere predostrožnosti i da donirana stolica ne sadrži po život opasne organizme.

Obećavajuća terapija

Kao što smo već pisali na Indexu, 2017. godine riječki gastroenterolozi prvi su put u Hrvatskoj izveli transplantaciju fekalne mikrobiote, odnosno prijenos normalne crijevne flore u 84-godišnju bolesnicu, čija je teška infekcija bakterijom Clostridium difficile nakon zahvata posve izliječena, a sluznica crijeva posve oporavljena.

Fekalna mikrobiota je prirodna metoda kojom se postiže normalizacija različitosti crijevne flore u pacijenata oboljelih od infekcije s Clostridium difficile, sa stopom kliničkog izlječenja većom od 85 posto. Tekući filtrat stolice može se primijeniti putem uske savitljive cijevi koja se plasira kroz nos u želudac, odnosno dvanaesnik, ili tijekom pregleda debelog crijeva izravno u debelo crijevo, a moguća je primjena u obliku klizme ili kapsula.

S obzirom na to da se takav postupak pokazao obećavajućim za liječenje mnogih drugih zdravstvenih problema, čak i u smanjenju simptoma autizma kod djece, mnogi se nadaju da će znanstvena zajednica što prije osigurati da takva procedura uistinu bude bez nuspojava.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara