U Sarajevu otvoreni "Dani hrvatske kulture"

ZAMJENIK ministra vanjskih poslova Hrvatske Ivan Šimonović otvorio je u ponedjeljak u Sarajevu manifestaciju "Dani hrvatske kulture" koju već tradicionalno svake godine u povodu Dana državnosti Republike Hrvatske organizira hrvatsko veleposlanstvo u Bosni i Hercegovini.

U prepunoj dvorani sarajevskog Kamernog teatra 55 i u nazočnosti visokih dužnosnika vlade Federacije BiH, doministar Šimonović je istaknuo kako je kultura most koji je oduvijek spajao narode i države pa tako i Hrvatsku i BiH.

Hrvatski veleposlanik u BiH Josip Vrbošić kazao je kako će u narednih osam dana sarajevska publika imati priliku vidjeti, čuti i osjetiti presjek onoga što danas predstavlja trend u hrvatskoj kulturi.

On je također izrazio nadu kako će ovogodišnji Dani hrvatske kulture biti još jedan doprinos jačanju ukupnih veza dvije zemlje.

Odmah po otvaranju Dana hrvatske kulture publika u Sarajevu mogla je vidjeti monodramu Ivana Kozarca "Đuka Begović" u izvedbi Ive Gregurevića. On je sarajevsku izvedbu iskoristio kako bi se prisjetio i iskazao poštovanje svom učitelju i uzoru Fabijanu Šovagoviću.
Tekst se nastavlja ispod oglasa

U narednim danima u Sarajevu će nastupiti ansambl zagrebačkog teatra Exit koji će izvesti predstavu za djecu i odrasle "I drvo je bilo sretno" u režiji Renea Medvešeka.

U okviru Dana hrvatske kulture planirana je i izvedba crne komedije Janusza Glowackog "Antigona u New Yorku" nastala u zajedničkoj proukciji Teatra ITD i Teatra Rugantino.

U tri bosanskohercegovačka grada - Sarajevu, Kiseljaku i Zenici - bit će organizirana promocija knjige Drage Štambuka "I šišmiši su ptice u bezpjevnoj zemlji".

U okviru likovnog programa u sarajevskoj galeriji Gabrijel bit će postavljena multimedijalna izložba "Splitski đir ljubavi" čiji je autor Feđa Klarić dok će u Narodnom kazalištu publika moći pogledati izložbu pod nazivom "Hrvatsko slikarstvo onda i sad".

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara