U Saudijskoj Arabiji poginuo znanstvenik Angelo Grubišić

U Saudijskoj Arabiji poginuo znanstvenik Angelo Grubišić
Screenshot: YouTube

BRITANSKI sveučilišni profesor i znanstvenik Angelo Grubisic koji je radio na unaprjeđenju sigurnosti letačkih odijela poginuo je prilikom 'base' skoka u Saudijskoj Arabiji, izvijestila je njegova obitelj, prenosi BBC. 

Grubisic (38) poginuo je u utorak u Saudijskoj Arabiji. 

Astronautski inžinjer vodio je tim dizajnera letačkih odijela (wingsuita) na Sveučilištu u Southamptonu, a u srpnju je osvojio prvenstvo u skakanju s letećim odijelom. 

Obitelj ga je opisala kao "iznimno talentiranog". 

"Angelo je izgubio život radeći ono što je najviše volio, base skakanje u letećem odijelu. Želimo osigurati da njegova postignuća i ambicije budu poznata svijetu i istaknuti trag koji je ostavio u našim životima", dodaju iz obitelji. 

Radio je za NASA-u

"Angelo je pridobio srca svake osobe koja je imala privilegiju upoznati ga i raditi s njime."

"Iznimno smo tužni i šokirani zbog Angelove smrti. Naše misli su s obitelji u ovom strašnom trenutku", objavili su sa Sveučilišta Southampton. 

"Angelo je dao izniman doprinos istraživanju astronautike na Sveučilištu i bio je nevjerojatno popularan među studentima i kolegama", dodaju. 

Grubisic je 2015. pokrenuo projekt Icarus kojemu je cilj bio dizajn letačkih odijela za rušenje svjetskih rekorda, ali uz unaprjeđenje sigurnosti.

Radio je i na svemirskim letjelicama za NASA-u i ESA-u, te je 2018. bio inženjer konzultant za BepiColombo misiju na Merkur Europske svemirske agencije (ESA-e) i Japanske svemirske agencije (JAXA-e).

"Naše osoblje u mislima je s obitelji britanskog skakača koji je poginuo u Saudijskoj Arabiji i u kontaktu je s lokalnim vlastima", kaže se u priopćenju britanskog ministarstva vanjskih poslova. 

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara