U Šibensko-kninskoj županiji do sada razminirano 35 posto površina

U ŠIBENSKO_KNINSKOJ županiji, koja je nakon Domovinskog rata imala 580 otkrivenih minskih polja, do sada je razminirano njih 35 posto na površini od oko 8,5 milijuna četvornih metara, od čega je u prošloj godini od mina očišćeno oko 2,5 milijuna četvornih metara, rekao je Miljenko Vahtarić, pomoćnik ravnatelja Hrvatskog centra za razminiranje.

Procjenjuje se da je u Županiji ostalo još 52,8 četvornih kilometara minski sumnjivih površina koje bi trebale biti pregledane i razminirane do 2010. godine, rekao je Vahtarić. On je danas s Ivanom Čikarom, predstojnikom zadarske podružnice, razgovarao sa šibensko-kninskim županom Dujom Stančićem o planu razminiranja u Šibensko-kninskoj županiji u ovoj godini.

Istaknuo je da će u ovoj godini HCR pregledati i razminirati oko 5,2 četvorna kilometra u Šibensko-kninskoj županiji i to na području gradova Drniša, Skradina i Vodica te u općinama Promini, Ružiću i Kistanjama. Upozorio je da je, u suradnji s lokalnom zajednicom, potrebno provoditi stalne edukacijske akcije među stanovništvom, posebno djecom, pa će djelatnici HCR-a posjetiti sve škole na područjima na kojima rade.

Po podacima HCR-a, od 1991. godine do danas u Šibensko-kninskoj županiji u minskim su poljima stradale 103 osobe. Od toga ih je 19 poginulo, a 81 je teško ozlijeđena.

(Hina) df dd

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara