U Siriji se i dalje vodi žestoki rat, iz ove regije pobjeglo je milijun ljudi

U Siriji se i dalje vodi žestoki rat, iz ove regije pobjeglo je milijun ljudi
Foto: Hina/EPA

TURSKI predsjednik Tayyip Erdogan najavio je da će se 5. ožujka sastati s čelnicima Francuske, Njemačke i Rusije kako bi razgovarali u stanju u regiji Idliba u Siriji gdje je zbog posljednje ofenzive snaga sirijske vlade gotovo milijun ljudi napustilo svoje domove.

"Vladimiru Putinu sam jučer jasno iskazao našu odlučnost glede Idliba. Spomenuo sam to i Angeli Merkel i Emmanuelu Macronu", rekao je Erdogan.

"5. ožujka sastat ćemo se s Putinom, Macronom i Merkel i ponovno o tome razgovarati", najavio je turski čelnik.

Nakon niza telefonskih razgovora u petak Merkel i Macron su izrazili zabrinutost zbog stanja u Idlibu i zatražili okončanje sukoba, dok je Kremlj rekao da razmatra mogućnost održavanja sastanka na vrhu četiri strane. 

Erdogan Putinu rekao da se sirijski režim obuzda

Turski predsjednik Recep Tayip Erdogan pozvao je u petak ruskog predsjednik Vladimira Putina da "obuzda" sirijski režim u pobunjeničkoj pokrajini Idliba, usred intenzivne diplomatske aktivnosti za okončanje sukoba i teške humanitarne situacije.

U telefonskom razgovoru s Putinom Erdogan je "naglasio da režim mora biti zaustavljen u Idlibu i da se mora prekinuti humanitarna kriza", naveo je ured turskog predsjednika.

Kremlj je objavio da su dvojica čelnika razgovarala o intenziviranju pregovora o Idlibu kako bi se smanjile napetosti i proveo prekid vatre.

Putin je rekao, kako stoji u priopćenju Kremlja, da je "iznimno zabrinut" zbog "agresivnog djelovanja" džihadista u Idlibu.

Prije tog razgovora Erdogan je o stanju u Idlibu telefonski razgovarao s francuskim predsjednikom Emmanuelom Macronom i njemačkom kancelarkom Angelom Merkel koje je pozvao na konkretne akcije sprječavanja humanitarne katastrofe.

Oni su mu poručili, kako piše agencija Reuters, da humanitarna kriza u Idlibu traži političko rješenje, i da se što prije moraju sastati svi troje, zajedno s Putinom.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara