U ŠIROKOM BRIJEGU OKRIVEN SPOMENIK FRANJI TUĐMANU

U povodu četvrte obljetnice smrti prvog hrvatskog predsjednika Franje Tuđmana, u subotu je u Širokom Brijegu otkriven njegov spomenik, djelo Kazimira Hrastea, a služena je i misa zadušnica.

Spomenik je u nazočnosti brojnih gostiju, među kojima i predsjedavajućeg Predsjedništva BiH Dragana Čovića, otkrio Tuđmanov sin Miroslav.

Spomenik, koji je sponzorirala zavičajna zajednica Širokobriježana iz Zagreba, "nije pogled unatrag, već pogled unaprijed", naglasio je Miroslav Tuđman, podsjetivši kako se njegov otac zauzimao za prava Hrvata u BiH "kao konstitutivnog naroda sa svojom teritorijalnošću".

"Pobjedu HDZ-a (na izborima) poklanjamo Franji Tuđmanu", rekao je u govoru Florijan Boras, predstavljen kao posebni izaslanik predsjednika HDZ-a Hrvatske Ive Sanadera.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Predsjednik HDZ-a BiH Bariša Čolak Franju Tuđmana ocijenio je "najvećim hrvatskim državnikom i političarom", dodavši kako oni koji umanjuju Tuđmanovo djelo "žele nametnuti gnjusnu tezu da je Republika Hrvatska nastala na zločinu i da je bila agresor na BiH".

Među govornicima na svečanosti otvaranja spomenika general Stanko Sopta Baja, u ime udruga proisteklih iz HVO-a, naglasio je kako "nije riješeno nacionalno pitanje u BiH", a u ime zavičajne zajednice Širokobriježana iz Zagreba Marin Sopta je otkrivanje spomenika nazvao "najvećim događajem u povijesti Širokog Brijega i zapadne Hercegovine".

Tuđmanov spomenik blagoslovio je širokobriješki gvardijan fra Zdenko Karačić, koji je na misi zadušnici rekao kako je "Franjo Tuđman bio osvjedočeni prijatelj Hercegovine, kojem se spomenik u Širokom Brijegu otkriva u znak zahvalnosti".

Uz članove Tuđmanove obitelji među gostima iz Hrvatske zapaženi su, uz ostale, Ivić Pašalić te Đurđa Šušak, a Dragan Čović nazočnošću je uveličao svečanost, ali se nije obraćao skupu.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara