U Sisačko-moslavačkoj županiji članove vijeća nacionalnih manjina birat će predstavnici pet manjina

ČLANOVE vijeća nacionalnih manjina u Sisačko-moslavačkoj županiji na izborima za područje županije, sazvanima za 18. svibnja, birat će pripadnici pet nacionalnih manjina.

Po 25 članova vijeća birat će, prema popisu stanovništva iz 2001. godine i prema Ustavnom zakonu o pravima nacionalnih manjina u Republici Hrvatskoj, pripadnici albanske, bošnjačke, češke, romske i srpske nacionalne manjine, izvijestio je predsjednik Županijskog izbornog povjerenstva Sisačko-moslavačke županije Danko Kovač na konferenciji za novinstvo u Sisku.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
U gradu Sisku birat će se vijeća nacionalnih manjina od po 15 članova za tri manjine; bošnjačku, romsku i srpsku; u gradu Kutini birat će se predstavnici vijeća češke i srpske nacionalne manjine, dok će se u gradovima Glini, Hrvatskoj Kostajnici, Novskoj i Petrinji birati vijeća od po 15 članova srpske nacionalne manjine. U općini Topusko birat će se vijeća pripadnika bošnjačke i srpske nacionalne manjine, u Lipovljanima vijeća pripadnika češke i ukrajinske nacionalne manjine, dok će se u općinama Donjim Kukuruzarima, Dvoru, Gvozdu, Hrvatskoj Dubici, Jasenovcu, Majuru i Sunji birati vijeća za srpsku nacionalnu manjinu.

Također 18. svibnja održat će se izbori za predstavnike nacionalnih manjina u jedinicama lokalne i područne (regionalne) samouprave. Za područje Sisačko-moslavačke županije svoje predstavnike birat će pripadnici nacionalnih manjina koji nemaju uvjeta za osnivanje vijeća nacionalnih manjina, a to su pripadnici šest nacionalnih manjina - mađarske, makedonske, slovačke, slovenske, talijanske i ukrajinske. U Kutini će se birati predstavnici albanske, u Novskoj romske, u Petrinji bošnjačke, te u Sisku albanske i češke nacionalne manjine. U općini Lipovljanima provest će se izbori za predstavnika slovačke nacionalne manjine, izvijestio je Kovač.

Rok za predaju lista kandidata istječe 28. travnja.
Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara