U Slavonskom Brodu počeli radovi na gradnji međunarodnog graničnog prijelaza

MINISTAR financija Mato Crkvenac označio je danas u Slavonskom Brodu početak radova na gradnji novog međunarodnog graničnog prijelaza u tom gradu.

Na prigodnoj svečanosti ministar Crkvenac izrazio je zadovoljstvo što se program olakšavanja prometa, transporta i trgovine, koji Svjetska banka provodi u više država regije, najuspješnije ostvaruje u Hrvatskoj.

Granični prijelaz u Slavonskom Brodu između Hrvatske i Bosne i Hercegovine jedan je od četiriju prijelaza koji se grade u sklopu tog programa.

Njegovom izgradnjom bit će stvoreni bolji uvjeti za rad carinskih službenika, olakšat će se posao izvoznicima i uvoznicima, te omogućiti uspješnija borba protiv šverca, kazao je Crkvenac.

Gradnja graničnog prijelaza u Slavonskom Brodu stajat će 14 milijuna kuna, a bit će namijenjen putničkom i teretnom prometu. Sastojat će se od šest prometnih trakova za ulaz i izlaz, i imat će više od 50 parkirališnih mjesta za automobile.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Za rad graničnih službi gradit će se središnji objekt od oko 150 četvornih metara površine, montažne kontrolne kućice, a središnji dio bit će pokriven čeličnom nadstrešnicom površine oko 900 četvornih metara.

Završetak radova na tom graničnom prijelazu te na prijelazima u Gunji, Slavonskom Šamcu i Maljevcu, koji se također grade u sklopu Projekta olakšavanja trgovine i transporta u jugoistočnoj Europi, očekuje se do srpnja ove godine.

Za potrebe gradnje infrastrukture i objekata na tim graničnim prijelazima predviđeno je 11,5 milijuna dolara iz Ugovora o zajmu, koji je Hrvatska u listopadu 2000. potpisala s Međunarodnom bankom za obnovu i razvoj.

Ministar Crkvenac istaknuo je da je uređenje graničnih prijelaza i objekata carinskih službi pretpostavka za normalno funkcioniranje uvoza i izvoza.

U sklopu posjeta Slavonskom Brodu ministar Mato Crkvenac susreo se s čelnicima Brodsko-posavske županije i Slavonskog Broda, predvođenih županom Matom Dorićem i gradonačelnikom Jozom Meterom. Posjetio je i tvrtku ´Đuro Đaković´, te na zatvorenom sastanku s Upravom razgovarao o poslovanju nekadašnjega giganta hrvatske strojogradnje.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara