U Sloveniji izdana knjiga Rade Šerbedžije

LJUBLJANSKA  izdavačka kuća "Študentska založba" objavila je knjigu "Do posljednjeg daha", Rade Šerbedžije, u kojoj se prepliću priče iz njegova života, anegdote i razmišljanja o profesiji glumca.

Kako je u predgovoru Šerbedžiju predstavio ljubljanski kazališni redatelj Dušan Jovanovič, Šerbedžija je bio "ikona jugoslavenskoga kulturnog prostora" i njegova "prva filmska i televizijska zvijezda".

Kao "idealist zagledan u prošlost" Šerbedžija nije, kaže se u predgovoru, mogao prihvatiti novu političku stvarnost nastalu nakon rata i raspada Jugoslavije, te je reagirao kao Cervantesov Don Kihote.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Slovenski kritičari navode da je knjiga napisana u vrlo živom i "čitkom" stilu, a ističu epizode o Šerbedžijinim susretima s Titom i redateljem Stanley Kubrickom.

S američkim redateljem na audiciji se osjećao neugodno jer je ovaj želio da mu u filmu "Oči širom zatvorene" (Eyes Wide Shut) nakon stalnih ponavljanja kadra odigra ulogu koju nije mogao doživjeti i u kojoj se osjećao nesigurnim.

Slično je, navodi, bilo i prilikom susreta s Titom u Kumrovcu 1977. godine kad je s jugoslavenskim predsjednikom morao zajedno recitirati Krležine Balade Petrice Kerempuha. Svoj životni kredo Šerbedžija u knjizi sažima u naslov jednog Kubrickovog filma - "U što da vjerujem?", piše ljubljanski "Dnevnik".

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara