U Sloveniji osam novih slučajeva koronavirusa

U Sloveniji osam novih slučajeva koronavirusa
Foto: EPA

U SLOVENIJI je u zadnja 24 sata potvrđeno osam novih slučajeva infekcije, objavila je u ponedjeljak slovenska vlada, što je prva jednocifrena brojka u zadnjih tjedan dana.

Po dva nova slučaja zabilježena su u Ljubljani, Murskoj Soboti i Šentjuru, a po jedan u Mariboru i Hrastniku.

S novim slučajevima se ukupan broj onih koji su se od početka epidemije zarazili koronavirusom povećao na 1848, a aktivnih je još 245 slučajeva.

U dvije covid-bolnice, u Ljubljani i Mariboru, još je 17 pacijenata, među njima jedan na intenzivnom odjelu, dok broj umrlih ostaje i dalje 111, objavilo je ministarstvo zdravlja.

Ponovno zabranjene posjete Domovima za starije

Zbog opasnosti širenja zaraze na korisnike ponovo su za sve posjete zatvorena dva doma za starije osobe.

Riječ je o domu u Hrastniku gdje je krajem tjedna potvrđena zaraza koronavirusom kod jedne od zaposlenica te ustanove, te se čekaju i rezultati testova njenih kontakata, te o domu u gradiću Metlici, gdje su takvu odluku donijeli jer se u općini nakon duže vremena pojavio novi slučaj zaraze.

Dom u Metlici bio je jedan od žarišta bolesti  na početku epidemije u Sloveniji, a virus je na stanare doma i svoje pacijente u domu zdravlja prenio liječnik koji je bio na skijanju u Italiji.

Među potvrđenim novim infekcijama u zadnja 24 sata dvije su osobe u životnoj dobi od 15  do 24 godina, dvije u dobi od 35 do 40, jedna u dobi od 45 do 54,  jedna od 55 do 64, jedna od 65 do  74, te jedna  u dobi između 75 i 84 godina starosti, objavilo je ministarstvo zdravstva.

Mediji prenose upozorenja epidemiologa da niže brojke novozaraženih u danima vikenda, kada se vrši i manje testiranja, ne smiju dovesti do opuštanja jer je upravo tada najviše rizičnih okupljanja ljudi, pa se moguće nove zaraze pokažu tek nekoliko dana kasnije.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara