U Sloveniji se zbog ptičje gripe povlači puretina iz Mađarske

U Sloveniji se zbog ptičje gripe povlači puretina iz Mađarske
Ilustracija: Robert Anic/PIXSELL

SA SLOVENSKOG tržišta povlači se oko 6 i pol tona purećeg mesa iz Mađarske, gdje je nedavno na nekim farmama utvrđena prisutnost virusa ptičje gripe podtipa H5N8, objavila je slovenska Uprava za sigurnost hrane i veterinarstvo (UVHVVR).

Mađarska je do sada prijavila pojavu ptičje gripe H5N8 na dvije farme. U jednom se slučaju radi o farmi s 53.000 purana, dok se u drugom radi o farmi s preko 115.000 pataka.

Tvrtke Kvibo i Panvita prije desetak dana su iz Mađarske uvezle 6,5 tona puretine s mađarske farme koja je pod nadzorom zbog te bolesti.

Prati se postupak povlačenja

Riječ je o svježem purećem mesu u obliku filea i pretpakiranim komadima puretine.

Veterinarska služba prati postupak povlačenja spornog mesa te što se poduzima, zbog propisa o zdravlju životinja, kako bi se spriječio mogući prijenos bolesti na životinje, navela je u izjavi za javnost slovenska Uprava za sigurnost hrane.

Slovenski zavod za javno zdravlje uz to napominje kako nema dokaza da virus H5N8 može ugroziti ljudsko zdravlje kao i da nema podataka o tome da bi se taj virus prenio na čovjeka, no da su ipak potrebne mjere opreza.

Kako je u priopćenju za javnost navela Uprava za sigurnost hrane, slučajevi visoko patogene ptičje gripe istog tipa zabilježeni su u još nekim članicama Europske unije, u Poljskoj, Slovačkoj, Mađarskoj i Rumunjskoj.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara