U Sloveniji znatni porast broja oboljelih od HIV-a

U Sloveniji znatni porast broja oboljelih od HIV-a

Foto: 123rf

BROJ osoba zaraženih virsusom HIV-a, koji izaziva AIDS, u Sloveniji je u znatnom porastu zbog čega zdravstvene vlasti pojačavaju kampanju informiranja ugrožene populacije putem medija i posebnih programa.

Oko 600 ljudi zaraženih HIV-om u Sloveniji, koja ima dva milijuna stanovnika, u europskom je prosjeku, ali je zabrinjavajući podatak da su u pet mjeseci ove godine dijagnosticirana 43 nova slučaja, što je dvostruko više nego lani, navodi ljubljansko Delo.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
"Ne samo u Sloveniji nego i u Europi HIV više nema kobni predznak jer rizične skupine znaju da je liječenje učinkovito i zato najvjerojatnije zaboravljaju na zaštitu", kazao je za list infektolog Janez Tomažič.

Iako postoje lijekovi za oboljele od AIDS-a  Sloveniji je u zadnjih desetak godina od posljedica te bolesti umrlo nešto tridesetak ljudi, među ostalim i zato jer se besplatna testiranja na virus obavljaju samo u Ljubljani, pa je vlada u suradnji sa zdravstvenim organizacijama pokrenula kampanju informiranja ugroženih skupina.

Jedan od programa koji se provode je i program "Reakcija na HIV" te  posebna aplikacije na internetu i društvenim mrežama s detaljima o načinima izbjegavanja infekcije, za što je novac donirala norveška vlada. U okviru tog programa provdena su 833 različita testiranja na spolno prenosive bolesti, a pokazalo se da su osim virusa HIV u porastu i infekcije hepatitisom B i gonorejom.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara