"U slučaju Riječke banke" Vrhovni sud odbio žalbe na produljenje pritvora

VRHOVNI sud odbio je žalbu koju su zbog produljenja pritvora podnijeli odvjetnici osumnjičenih bivšeg predsjednika i člana Uprave Ivana Štokića i Borislava Perožića te bivšeg Direktora direkcije deviznih sredstava Riječke banke Milojka Tankosića, kazala je danas za Hinu istražna sutkinja Županijskog suda u Rijeci Sajonara Čulina.

Štokić, Perožić i Tankosić u pritvoru su od rujna prošle godine, a u početku siječnja Izvanraspravno vijeće produljilo im je pritvor za još dva mjeseca. Štokiću pritvor istječe 9. a Perožiću i Tankosiću 6. ožujka. Oni su osumnjičeni za lažno prikazivanje poslovanja banke radi stjecanja materijalne koristi.

Završi li istraga do ožujka i Državno odvjetništvo podigne optužnicu, pritvor im može biti produljen. Ako, pak, optužnica ne bude podignuta, po sili zakona nakon šestmjesečnog pritvora bit će na slobodi.

Po riječima sutkinje Čuline istraga će biti nastavljena saslušanjem nekolicine osoba iz londonske novčarske kuće Carr Futures. U Londonu će svjedočiti supotpisnici ugovora o trgovanju deviznim novcem, koji je s tom kućom Riječka banka sklopila u rujnu 1997., a potpisao Štokić. Po tom je ugovoru, kako navode u Hrvatskoj narodnoj banci (HNB), glavni diler Riječke banke Eduard Nodilo na dan mogao trgovati s iznosima do 80 milijuna dolara (kasnijim promjenama ugovora i do 100 milijuna dolara) iako je po unutarnjim pravilima banke mogao trgovati s najviše 11 milijuna dolara.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Točan nadnevak saslušanja djelatnika Carr Futuresa još nije poznat jer obavijest londonskih sudskih tijela o tome još nije prispjela, kazala je Čulina. Dodala je da još nije odlučila hoće li saslušati svjedoke koje su prije 10-ak dana predložili Štokićevi branitelji.

Naime, u dokaznom prijedlogu traži se saslušanje, među inima, guvernera HNB-a Željka Rohatinskog, potpredsjednika Vlade Slavka Linića, ministra financija Mate Crkvenca, bivših članova Nadzornog odbora Riječke banke te bivšeg predsjednika i potpredsjednika Vlade Zlatka Mateše i Borislava Škegre.

Po riječima županijskog državnog odvjetnika Drage Marincela sljedeći se tjedan očekuju konačni nalazi istrage koju je u ´slučaju Riječke banke´ provela policija.

U izvješću koje je o poslovanju Riječke banke od 1997. do 2002. izradila HNB stoji da je, trgujući deviznim novcem, glavni diler Eduard Nodilo tu banku, oštetio za 97,3 milijuna dolara. Nodilo i bivše voditeljice Odjela deviznih sredstava Snježana Podobnik i Mirta Vlah osumnjičeni su za zloporabu položaja i ovlasti te krivotvorenje službenih isprava. U rujnu je svih troje nakon šest mjeseci pritvora pušteno i brane se sa slobode.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara