TROSTRUKO UBOJSTVO U SPLITU

U slučaju Zavadlav svi optužuju policiju. Je li ona zaista najviše kriva?

U slučaju Zavadlav svi optužuju policiju. Je li ona zaista najviše kriva?
Foto: Facebook

U SLUČAJU Filipa Zavadlava, dvadesetpetogodišnjaka koji je u subotu u Splitu ubio tri osobe, proteklih su dana na površinu izbile uznemirujuće činjenice čija bi objava u normalnijoj državi, na čijem su čelu kompetentnije osobe od bahatog europskog činovnika i navijačice na odlasku, rezultirale lancem ostavki te donošenjem efikasnih mjera zaštite najpotrebitijih.

Jedna informacija pristigla iz policije veli da su Filip i najmlađi brat prije 12 godina utrčali u policiju i zatražili zaštitu od obiteljskog nasilja. Policajci su svjedočili novinarima da su braća bila u strahu jer ih je "mater isprebijala". Policija, dakle, pouzdano više od desetljeća zna o tragedijama obitelji Zavadlav.

Nepodnošljivo teška obiteljska situacija

Druge informacije sa sudova svjedoče o nepodnošljivo teškoj situaciji u obitelji i postupcima vođenima protiv njezinih članova. Majka, višegodišnja ovisnica, osuđivana je za zlostavljanje sinova. Prema presudi, punih osam godina udarala ih je i grebala po glavi i tijelu, svakodnevno grubo vrijeđala i omalovažavala, prijetila. Doznali smo da se o njima nije brinula pa je proglašena krivom za tri kaznena djela zapuštanja i zlostavljanja djeteta, a na sudu je priznala krivicu. Danas priznanje naziva iznuđenim, no ono je formalno-pravno relevantno i nepobitno. Uz to, ona i Filip osuđeni su zbog krađe iz jedne crkve, a tu su i priče o podnesenim i odbačenim prijavama, raznim oblicima gotovo svakodnevnog nasilja, koječemu drugom o čemu više nema smisla pisati, jer samo potvrđuje ono što je poznato - da je ova obitelj iz šireg centra grada živjela teško i loše.

Treća grupa informacija, a stižu gotovo svakodnevno, potvrđuje da je obitelj bila pod nadzorom Centra za socijalni rad od 1997. godine. Iz Centra su poručili kako su poduzimali "sve potrebne mjere i radnje sukladno odredbama Obiteljskog zakona" sve do 2016. godine kada je najmlađi sin postao punoljetan. U Centru ne vjeruju da je kod njih bilo propusta, ali dodaju kako "ni u jednom trenutku nije utvrđena potreba izdvajanja" djece iz nesretne familije. Čak ni kada su donošene presude zbog nasilja.

Talentirana i bistra djeca

Konačno, četvrti niz vijesti o Zavadlavima zapravo je najpotresniji, ali i najmanje senzacionalan. Govori o tri brata, zapuštena i neuhranjena, ali iznimno talentirana i bistra. Sudjelovali su na raznim natjecanjima, jedan je u školi slovio kao genijalac. Danas su dvojica u problemima s drogom, a treći je, kao što je poznato, trostruki ubojica.

>> Splitski ubojica kao dijete bio u emisiji Dica sritnih lica, opisao svoj san

Njegove su žrtve, baš kao i Zavadlavi, odavno dobro poznate svima kojima su trebali biti poznati. Preprodaje droge, ucjene u nekim se splitskim obiteljima desetljećima prenose s koljena na koljeno. Iskusni lokalni kriminalist pričao nam je danas o blagim sudskim kaznama, olakotnim okolnostima, presudama sa sankcijama manjima od polovice zaprijećene kazne i nedokazivim pričama o mitu.

Govorio je i kako pravi problem u Splitu nije droga, nego iznude, ali o tome se ne priča jer iznuđeni ne žele više problema nego što imaju, a iznuđivači su nervozni i neugodni dečki koji ne vole publicitet. Strah i šutnja hrana su uspješnih iznuđivača koji drže gradske kafiće, a nitko ih ne prijavljuje ni osuđuje. Ubijeni su se bavili i tim "sportom".

Ne lažimo se - nijedna policija na svijetu nije iskorijenila trgovinu drogom, pa neće ni splitska

I o detaljima zločina se, više-manje, sve zna. Filip se zaposlio, odvojio od obitelji, no dileri su ga maltretirali zbog bratovih dugova. Htio ga je zaštititi i uradio najveću glupost. Postao trostruki ubojica.

Kada internetske grupe podrške Filipu Zavadlavu uskoro organiziraju protest u njegovu korist, na njemu će prozivati policiju jer dilere nije sklonila s ulica. I to je, vjerojatno, najbesmislenije što se može reći. Droge ima posvuda, neovisno o državnom uređenju i standardu. Nije po njoj današnja Hrvatska drugačija od nekadašnje socijalističke Jugoslavije ili od, recimo, prosperitetnih skandinavskih zemalja. O policijskim bi se propustima dalo nadugačko pričati, ali nekako nam se čini da u ovoj teškoj splitskoj priči naglasak ne treba biti na tome zašto trgovina drogom nije iskorijenjena – nije to uspjela nijedna policija, neće ni splitska - nego kako je moguće da svi rade sve, a nikakvih rezultata nema.

Neispričana priča

Priča o ova tri talentirana i bistra splitska klinca neće biti ispričana. Neće, jer talente i genijalnost pokazivanu u školi nisu uspjeli realizirati, iako se nadležne službe zaklinju u svoj maksimalni angažman. Policajci su pisali prijave, suci donosili presude, socijalni radnici provodili mjere, a nesretna je obitelj, čija se muka sada javno razvlači, tonula sve dublje.

U Centru ističu, nije bilo osnove za izuzimanjem djece iz obitelji. I vjeruju da nisu pogriješili. Vjera je, kao što znamo, često iracionalna. Treba li bolji primjer?

Želite li momentalno primiti obavijest o svakom objavljenom članku vezanom za ubojstva u Splitu instalirajte Index.me aplikaciju i pretplatite se besplatno na tag: split ubojstvo

Index.me aplikaciju za android besplatno možete preuzeti na ovom linku, dok iPhone aplikaciju možete preuzeti ovdje.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara