U Španjolskoj potpisan sporazum o formiranju vlade, očekuju se napeti pregovori

U Španjolskoj potpisan sporazum o formiranju vlade, očekuju se napeti pregovori
Foto: EPA

ŠPANJOLSKA Socijalistička radnička stranka (PSOE) Pedra Sáncheza i manja lijeva formacija Unidas Podemos potpisale su sporazum o formiranju “progresivne vlade”, što je početak pokušaja sastavljanja koalicijske vlade u Španjolskoj.

PSOE i Unidas Podemos nemaju zajedno dovoljno zastupnika za formiranje vlade pa će idućih tjedana nastojati pridobiti manje stranke ljevice, centra te regionalne stranke.

Oboje izgubili mjesta

Sánchez i Pablo Iglesias nisu rekli kome bi pripalo koje ministarsko mjesto u budućoj vladi. Upravo su se oko toga bili posvađali u srpnju, kada su propali njihovi pregovori o sastavljanju lijeve koalicije nakon redovitih izbora održanih u travnju.

Ovoga vikenda su na izvanrednim parlamentarnim izborima obje stranke izgubile podršku birača u odnosu na izbore u travnju.

PSOE je izgubio tri mjesta te dobio 120 zastupnika u parlamentu s 350 mjesta, dok je Unidas Podemos ostao bez sedam zastupnika osvojivši 35 mjesta.

Zajedno imaju 135 zastupnika, a za sastavljanje vlade potrebna je natpolovična većina od 176 zastupnika.

"Bit će to vlada za iduće četiri godine te jasno progresivna", izjavio je Sánchez. Iglesias je napomenuo kako njegovom Unidas Podemosu može potpuno vjerovati.

Dvije stranke desnice, koje imaju 140 mjesta, poručile su kako se neće suzdržati od glasovanja o vladi kako bi Sánchez ostao na vlasti s manjinskom vladom.

Neizvjesni pregovori 

Sánchez će nakon dogovora s Unidas Podemosom najvjerojatnije pokušati uvući u koaliciju malu lijevu stranku Más País, odcijepljenu od Unidas Podemosa te centrističke Građane (Ciudadanos), konzervativnu Baskijsku nacionalističku stranku (PNV) i Regionalne stranku Kantabrije (PRC). S njima bi imao upravo potrebnih 176 zastupnika.

Ti će pregovori biti neizvjesni, a u njime će morati pomiriti suprotstavljena stajališta i prihvatiti različite zahtjeve.

Španjolska od uvođenja demokracije prije gotovo 40 godina nikada nije imala koalicijsku vladu na nacionalnoj razini.

Na vlasti su se izmjenjivale PSOE i konzervativna Narodna stranka. No od 2015. te dvije tradicionalne stranke ne mogu dobiti apsolutnu većinu nakon pojavljivanja triju novih stranaka koje su im oduzele glasove zbog ogorčenja nezaposlenošću i korupcijom.

Španjolci su u nedjelju glasali na četvrtim parlamentarnim izborima u posljednje četiri godine.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara