U splitsko-dalmatinskoj županiji porastao broj prometnih nesreća, policija pojačava kontrolu

U splitsko-dalmatinskoj županiji porastao broj prometnih nesreća, policija pojačava kontrolu

Foto: FAH

NA PODRUČJU Policijske uprave (PU) splitsko-dalmatinske više je poginulih u prometu, pa su tako u prvih devet mjeseci ove godine poginule 24 osobe, među kojima je 12 motociklista, dok je u istom razdoblju prošle godine 15 osoba poginulo, od kojih su troje bili motociklisti, podatci su splitske policije.

Nesreće u kojima su poginuli motociklisti dogodile su se zbog brzine, oduzimanja prednosti prolaska ili nepropisnoga pretjecanja, navode u policiji i podsjećaju da ta policijska uprava svakodnevno provodi mjere i radnje kojima je cilj povećanje razine sigurnosti u prometu. Tijekom vikenda provode se i pojačane akcije, s naglaskom na prekršaje prekoračenja brzine i upravljanja vozilom pod utjecajem alkohola.

Obzirom na sadašnje stanje u prometu, odnosno povećanje broja smrtno stradalih osoba, splitska Policijska uprava intenzivirat će postupanja do kraja godine, te će se na cijelom području te PU provoditi pojačane mjere u odnosu na ciljane kategorije sudionika u prometu, radi prevencije prekršaja i kaznenih djela, te sankcioniranja počinitelja. Pritom će se posebno nadzirati brzina kretanja vozila, alkohol, oduzimanje prednosti prolaska i nepropisno pretjecanje, osobito u naseljenim mjestima, najavili su u policiji.

U policiji posebice apeliraju na vozače mopeda i motocikala koji su, uz pješake, najranjivija skupina sudionika u prometu, ali i dodaju da uz korištenje propisane opreme, prvenstveno homologirane i pravilno pričvršćene zaštitne kacige, te tehnički ispravnih i registriranih mopeda i motocikala, obvezno prilagode vožnju stanju i uvjetima na kolniku i prije svega poštuju prometne propise, a posebno propise o ograničenja brzine i pretjecanju.

Policija apelira i na vozače ostalih kategorija vozila da prilikom vožnje vode računa o motociklima i mopedima, kojih je svakom danom na prometnicama sve više, da budu posebno oprezni prilikom skretanja, te pretjecanja ili zaobilaženja drugih vozila, odnosno da skrbe o sigurnosti ostalih sudionika u prometu.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara