U splitskom HNK-u premijera baleta "Don Quijota" L. Minkusa

Na velikoj pozornici splitskog HNK večeras je premijerno izveden balet Ludwiga Minkusa "Don Quijote" u koreografiji ruskinje Valentine Ganibalove, a orkestrom je ravnao Ivan Repušić.

Nakon punih 20 godina, koliko je prošlo od posljednje splitske premijere "Don Quijotea", ta je najizvođenija i u svijetu najpopularnija adaptacija priče o Cervantesovu vitezu od Manche ponovno oduševila ljubitelje baleta u Splitu.

Nadahnuće iz priče o neumornu borcu s vjetrenjačama crpili su brojni umjetnici tijekom 400 godina od njegova književnog rođenja, no, upravo su maestro Minkus i znameniti francuski koreograf i autor libreta Marius Petipe predstavom u moskovskom Boljšoj teatru godine 1869., uspjeli postići da "Don Quijote" postane jednim od najpriznatijih i najvažnijih baleta do danas.

Splitska inscenacija, utemeljena na izvornoj koreografiji, također je svojevrsni obol 400. obljetnici Cervantesova romana, a velikom projektu, koji je na sceni okupio 36 balerina i baletana, pridružila su se i dva gosta iz Rusije - Azamat Nabiullin i Aleksej Jašcenko koji plešu Basilia i Espadu.

U naslovnoj je ulozi nastupio Mario Buličić, Sancho Pansa je Davor Čakarić. Umjesto najavljene Albine Rahmatulline, zbog povrede, ulogu Quitri tumačila je prvakinja baleta zagrebačkog HNK Ervina Sulejmanova, a uloga Mercedes pripala je Spličanki Tei Jelić.
Tekst se nastavlja ispod oglasa

Vesela je to, komična i šarena komedija koja prati ljubavne zgode i nezgode mladoga para u kojoj se Cervantesovi glavni junaci, vitez od Manche i njegov vjerni pratitelj Sancho Pansa, pojavljuju kao sporedni likovi, premda je u koreografiji Valentine Ganibalove bistri vitez, ipak, dobio nešto značajniju ulogu.

Zanimljivo je i da su se Don Quijote i Sancho Pansa na sceni pojavili na pravom konju i magarcu.

Scenograf predstave je Dinka Jeričević, kostimografkinja Barbara Bourek, a dizajner svjetla je Srđan Barbarić.

(Hina) xdstr ysp

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara