u splitskom hnk-u pREMIJERA BALETA "ŠČELKUNČIK"

U splitskom Hrvatskom narodnom kazalištu (HNK) večeras je izvedena premijera baleta "Ščelkunčik"božićne bajke, najizvođenijeg baleta na svijetu, ruskog kompozitora Petra Iljiča Čajkovskog (1840.1893.). L

Da taj "bijeli balet", kako su najavljivali autori splitske izvedbe, s užitkom gledaju i odrasli i djeca, i to zbog njegove plesne glazbe, ritma i ljepote, potvrđeno je i večeras u Splitu kada se na pozornici izmjenjivalo više od stotinu plesača, među kojima čak 66-ero djece.

U glavnoj ulozi djevojčice Klare bila je Elena Nikolaeva. Klara kao božićni dar dobiva lutku Ščelkunčika (Orašara) koji se u njezinu snu pretvara u Kraljevića, koji je vodi u šareno kraljevstvo slatkiša.

U ulozi Šećerne vile pojavljuje se Paola Vismara, Kraljevića tumači Anton Bogov, Drosselmeyer je Lev Šapašnjikov, a Snježna kraljica Bruna Reić - Šćepanović.

U predstavi sudjeluju ansambl i baletni studio te ženski zbor splitskog HNK-a.

Koreografiju ove velike splitske produkcije, u kojoj uz domaće snage nastupaju i gostujuće zvijezde, potpisuje Božica Lisak, prema predlošku Waczlava Orlikowskog.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Autor scenarija je Marius Ivanovič Petipa, prema priči E. T. A. Hoffmana u obradi A. Dumasa sina.

Orkestrom splitskog HNK ravnao je 25-ogodišnji dirigent Ivan Repušić kojemu je ovo bila prva premijera i prvi balet u karijeri.

Kostimografkinja je Barbara Bourek, scenografkinja Dinka Jeričević, a za oblikovanje svjetla zadužen je Zoran Mihanović.

Osim po sjajnoj scenografiji, kostimima i koreografiji, predstava je najsnažnija upravo po glazbi.

"Ščelkunčik" (napisan 1892.), poznat i kao "Krcko Oraščić" iz istoimene dječje priče, je najizvođeniji balet na svijetu, koji se i ovoga prosinca, uoči Božića, postavlja na pozornice diljem svijeta.

(Hina) dstr sp

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara