U Splitu je danas puhala najjača rujanska bura u zadnjih 100 godina

U Splitu je danas puhala najjača rujanska bura u zadnjih 100 godina
Foto: Pixsell/Miranda Cikotic

DANAS je u Splitu puhala najjača rujanska bura u posljednjih 100 godina.

Naime, ondje je izmjeren udar bure od 155 km/h, javlja Dalmacija Danas.

>> Kaos u Dalmaciji: Bura čupa stabla, ceste pod vodom, avioni ne mogu sletjeti

Bura je lomila grane i čupala iz korijena čitava stabla. Srušila je cijelo stablo na rivi u Kaštel Sućurcu, srušenih stabala ima na Marjanu, a jedna je grana pala u Ulici Table na Skalicama. U Ulici Domovinskog rata, u blizini Westgate nebodera, bura je iščupala krov autobusne stanice.

Zbog snažnih udara bure i valova koji su na Jadranu mjestimice dosezali i pet metara, danas popodne otkazano je više trajektnih i katamaranskih linija na splitskom plovnom području, temperatura u Dalmaciji spustila se za desetak stupnjeva, a na Biokovu su izmjerena 3,3 Celzijeva stupnja.

Snažan vjetar i jaka kiša u Splitu su izazvali prometne gužve i zastoje, a na više mjesta bilo je prevrnutih kontejnera te odlomljenih grana. Splitska je policija izvijestila da je zbog jakog vjetra za prvu skupinu vozila zatvorena cesta Solin - Klis.

U Makarskoj se temperatura od jutra spustila za 11 stupnjeva

Nevrijeme s jakim vjetrom i kišom zahvatilo je i Makarsko primorje. Bura puše do 100 kilometara na sat pa je u prekidu trajektni promet Sumartin - Makarska, vjetar otežava cestovni promet na prijevoju Dupci kod Brela, a zbog mokrih kolnika i mogućih bočnih udara vjetra, vozačima se preporučuje opreznija vožnja.

Temperatura zraka u Makarskoj od jutrošnjih 25 spustila se na 14 Celzijevih stupnjeva, doznaje se u Gradskom centru Osejavi u Makarskoj, a na najvišem biokovskom vrhu Sv. Juri, prema informaciji dežurnog tehničara, temperatura se spustila na 3,3 Celzijeva stupnja, što nije uobičajeno za ovo doba godine.
 

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara