U Splitu je u 7 ujutro bilo 28 stupnjeva, izdano upozorenje za većinu Hrvatske

U Splitu je u 7 ujutro bilo 28 stupnjeva, izdano upozorenje za većinu Hrvatske
Foto: Marko Dimic/PIXSELL, Screenshot Meteoalarm

TOPLINSKI VAL s ekstremno visokim temperaturama, koji je jučer zahvatio sjeverozapadnu Europu, sve više prodire u Hrvatsku. 

Jutros su u dijelovima zemlje već u 7 ujutro izmjerene vrlo visoke temperature. 

Visoke temperature već u 7 ujutro

27 stupnjeva Celzijevih tako je izmjereno na Hvaru, Komiži, Pagu i Pločama.

U Splitu je temperatura u 7 ujutro bila čak 28 stupnjeva. 

U Dubrovniku, Makarskoj i Šibeniku bilo je tek nešto ugodnijih 26 stupnjeva, a u Zadru i Rijeci 25. U Zagrebu su jutros izmjerena 22 stupnja. 

Izdano upozorenje za većinu zemlje

Za većinu Hrvatske izdano je upozorenje zbog vrućina. Za sjeverozapadnu Hrvatsku upaljen je žuti alarm, a za čitav Jadran oglašeno je narančasto upozorenje. 

Prema tom upozorenju Jadranu danas prijeti toplinski val, s temperaturama mjestimice većim i od 35 stupnjeva, a isto upozorenje vrijedi i za sutra. 

Na južnom Jadranu upozorava se i na opasnost od pojačane bure. 

Paklene vrućine u Hrvatskoj, a onda drastična promjena

Danas će najtoplije biti u Dalmaciji i na jugu zemlje gdje se predviđaju temperature do 35 stupnjeva, dok bi na sjevernom Jadranu trebale ići do 35. U središnjoj Hrvatskoj temperature bi se trebale kretati do 34 stupnja, a u istočnoj do 33°C. 

Uz pretežno sunčano vrijeme u četvrtak i petak opasnost od toplinskog vala koji može djelovati na zdravlje povećat će se i u unutrašnjosti, posebice u središnjoj Hrvatskoj, gdje najviša temperatura može dosezati i 35°C, a i noći bi mogle biti tople. 

U petak ipak raste vjerojatnost za pljuskove i grmljavinu, a moguća su i jača grmljavinska nevremena. Za vikend bi u Hrvatsku trebao stići i značajan pad temperatura. 

U Europi ekstremne temperature nastavljaju rasti

Temperature će idućih dana nastaviti rasti u čitavoj zapadnoj Europi, ali već u petak počet će padati, predviđaju meteorološke službe.

U utorak poslijepodne u Bordeauxu su izmjerena 41,2 Celzijeva stupnja, što je novi toplinski rekord, a očekuju se još više temperature. 

Obaranje povijesnih temperaturnih rekorda očekuje se i u Njemačkoj i Velikoj Britaniji. 

 

 

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara