U Splitu počeo trodnevni međunarodni simpozij o caru Dioklecijanu

U Splitu je večeras u prostoru Dioklecijanovih podruma otvoren trodnevni međunarodni simpozij o caru Dioklecijanu koji se održava pod visokim pokroviteljstvom predsjednika Republike Stjepana Mesića.

Na simpoziju sudjeluju znanstvenici, koji se bave Dioklecijanom, iz Hrvatske, Njemačke, Slovenije, Velike Britanije i Švicarske.

Uvodno izlaganje o temi "Dioklecijan i Europa" održao je prof. dr. Alexander Demandt, predstojnik katedre za klasičnu povijest na sveučilištu u Berlinu.

On je, uz ostalo, istaknuo da se o značenju Dioklecijanove vladavine za povijest Europe do sada nedovoljno govorilo. Reforme koje je započeo dovele su u 4. stoljeću u istočnoj i jugoistočnoj Europi do procvata kakvog ti krajevi u kasnijim stoljećima više nisu uspjeli ponoviti, rekao je Demandt.

Istaknuo je da je cilj simpozija skrenuti pozornost na tetrarhiju (vladavinu četvorice vladara) kao način vladavine, reforme upravnog i financijskog sustava, gospodarsku politiku, čak i na Dioklecijanov problematičan odnos prema kršćanstvu. Posebno će se značenje pridati novijim arheološkim kasnoantičkim nalazima s osvrtom na najnovija istraživanja u carskoj palači.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Među ostalim, raspravljat će se i o značenju cara Dioklecijana za kasnu antiku i noviji vijek, te o rimskom pravu i prilikama u Dioklecijanovo doba u kojima su živjeli narodi carstva, njihovim vjerama, te općenito o povijesnoj, urbanističkoj i kulturnoj ulozi Dioklecijanove palače u prošlosti Splita i šire.

U sklopu simpozija večeras je otvorena i izložba radova "Dioklecijan i njegova palača u očima mladih" Splitskog kruga mladih UNESCO-ove radionice Baština.

Simpozij je organizirala zaklada "Karlo Grenc" i Slobodno sveučilište u Berlinu, uz potporu konzervatorskog odjela HAZU-a i Arheološkog muzeja u Splitu.

Organizator je omogućio da simpozij prati i šira javnost preko videozida postavljenog u istočnim podrumima.

(Hina) merc sp

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara