U Splitu se dnevno podijeli tisuću šprica, igala i kondoma za turiste

U Splitu se dnevno podijeli tisuću šprica, igala i kondoma za turiste
Ilustracija: Hrvoje Jelavić/PIXSELL

SPLITSKI HELP, udruga za pomoć mladima, u jeku turističke sezone ima pune ruke posla.

Naime, kako piše RTL, ta udruga svakodnevno dijeli narkomanski pribor. Time želi smanjiti mogućnost zaraze hepatitisom C i drugim prenosivim bolestima.

Turisti, ali i domaći, dolaze po šprice i igle, tufere za dezinfekciju i bočice destilirane vode.

"Pitaju za drogu, za travu, nađe se svašta. Ja samo na to odgovorim: 'I don't know'", kaže ugostiteljica Marija Skelin.

Predsjednica HELP-a: Ovisnici vrlo brzo nađu jedni druge

"Ovisnička kultura i subkultura, oni vrlo brzo nađu jedni druge i saznaju sve informacije koje su im važne. Tako da ljeti nam se definitivno poveća broj dijeljenja i šprica strancima", objašnjava Nevenka Mardešić, predsjednica udruge HELP.

Brojke su alarmantne. Dnevno se podijeli 1000 igala i 500 šprica, a tijekom mjeseca prikupi se 20 kilograma infektivnog otpada, što je tek jedna trećina onoga što se podijeli. 

"Neki dolaze uzimati za cijeli godišnji odmor, ako odlaze negdje na otok, onda lijepo dođu i uzmu 500-1000 komada. Neki dolaze ako su u Splitu svaki dan", kaže Mardešić.

U udrugu dolaze muške i ženske prostitutke

U udruzi imaju više od 1500 evidentiranih korisnika, ali kažu da je stvarna brojka barem nekoliko puta veća jer mnogi uzimaju šprice i za svoje prijatelje. 

No ovisnici nisu jedina skupina. U splitsku udrugu gotovo svakodnevno dolaze muške i ženske prostitutke. 

"Imate osobe iz cijele regije, ali isto tako i iz Rusije i svugdje okolo koji dolaze u Split u radnu akciju prodavanja seksualnih usluga, tako da i one dolaze po kondome i na testiranja", kaže Mardešić.

"Oni ne uviđaju opasnosti koje iz tog njihovog promiskuitetnog ponašanja mogu proizaći", kaže Dijana Nonković, voditeljica epidemiološke službe Nastavnog zavoda za javno zdravstvo Splitsko-dalmatinske županije.

A tijekom sezone gužva je i u Zavodu, gdje se bilježi porast broja onih koji se testiraju na spolne bolesti. HELP mjesečno podijeli 3000 prezervativa. Ta udruga narkomanski pribor dijeli već 23 godine.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara