U Srbiji značajan broj novozaraženih koronavirusom u 24 sata

U Srbiji značajan broj novozaraženih koronavirusom u 24 sata
Foto: Srdjan Ilic/PIXSELL

U SRBIJI su u posljednja 24 sata službeno prijavljena još četiri smrtna slučaja od posljedica covida-19 te 272 nova slučaja zaraze među 8626 testiranih od utorka popodne, a značajno je povećan i broj oboljelih s težom kliničkom slikom.

Prema podacima Ministarstva zdravlja, u srijedu su na bolničkom liječenju evidentirane 1783 osobe, a na respiratorima ih je 73. Usporedbe radi, u utorak je u Srbiji registrirano 276 novozaraženih te 42 pacijenta na respiratorima, a danas ih 31 više.

Od službenog početka epidemije 6. ožujka koronavirus je u Srbiji registriran kod 14.836 osoba, od ukupno 409.866 testiranih, uz 281 smrtni slučaj te postotak smrtnosti od 1,89 posto.

Kažnjavat će ljude

Srbija je prošlog tjedna vratila neke od mjera ublaženih poslije ukidanja izvanrednog stanja 8. svibnja, a predsjednica srbijanske vlade Ana Brnabić poručila je danas da se planira uvođenje kaznene politike ako bude bilo potrebno i ako se ne budu poštivale mjere Kriznog stožera.

Brnabić je u srijedu za večernje vijesti TV Prve rekla da je 70 posto od ukupnog broja zaraženih koronavirusom u Beogradu te da je to razlog odluci o obaveznom nošenju maski.

Ona je, komentirajući kritičnu situaciju u Sandžaku, rekla da je vlada danas uputila dodatnu pomoć, medicinske timove i novac za potporu Općoj bolnici Novi Pazar.

"Sigurno je bilo propusta i ima vremena da pričamo o odgovornosti, nitko ne bježi od odgovornosti - ni ja ni ministar zdravlja Zlatibor Lončar", rekla je Brnabić, nakon što su nju i Lončara u Novom Pazaru u utorak s negodovanjem dočekali građani i dio medicinara u bolnici, okrenuvši im leđa u znak prosvjeda.

Brnabić kaže da ne namjeravaju opet uvesti izvanredno stanje

Brnabić je rekla kako je "najmanji problem da netko viče" na nju, ali da je sada najvažnije da se uvede kontrola, pruži adekvatna pomoć ljudima i da se zaštite zdravstveni djelatnici".

Ona je objasnila da Srbija ne namjerava ponovno uvoditi izvanredno stanje iz ekonomskih razloga.

"Nama je potrebno da ekonomija radi i nećemo uvoditi onako restriktivne mjere", rekla je Brnabić.  

Srbija je zbog pandemije koronavirusa 15. ožujka proglasila izvanredno stanje tijekom kojeg je vlast propisala stroge i restriktivne mjere, uključujući i policijski sat, a nakon ukidanja izvanrednog stanja i popuštanja restrikcija i zabrana, broj novozaraženih je počeo oscilirati i rasti.

Ti su podaci službeno postali vidljiviji nakon završetka parlamentarnih izbora, a poslije proslavljanja izborne pobjede u stožeru Srpske napredne stranke (SNS) priopćeno je da su i najmanje troje visokih državnih dužnosnika i članova SNS-a zaraženi koronavirusom.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara