U Srbiji nikad manje stanovnika

U Srbiji nikad manje stanovnika
Ilustracija: 123rf

U SRBIJI nikada nije živjelo manje stanovnika nego danas, a statistika uz prosječnu dob od 43 godine pokazuje i da stanovništvo nikad nije bilo starije, objavila je Radiotelevizija Srbije (RTS).

Srbija se nalazi na samom vrhu skupine zemalja s najstarijom starosnom strukturom stanovništva, a prema posljednjim službenim podacima iz 2017., udio populacije starije od 65 godina u Srbiji bio je 19,63 posto, rekla je za RTS Sanja Jankelić iz državnog ureda za statistiku.

U Srbiji je 2018. rođeno 64.894 djece, što je samo 160 više nego prije tri godine, kada je u matične knjige rođenih upisano najmanje djece od početka 20. stoljeća.

Nastavlja se trend starenja

Sva očekivanja i demografske projekcije o dobi stanovništva ukazuju na to da će se ovaj trend starenja nastaviti.

"Očekujemo i dalje kontinuirani porast udjela starijih od 65 i više godina", navela je Sanja Jankelić.

Sumorne procjene demografi temelje i na činjenici da se nastavljaju intenzivne migracije mladih i odlasci iz Srbije, a upravo su oni dio populacije od koje se očekuje da popravi natalitetnu statistiku nacije.

Alarmantni podaci o depopulaciji u Srbiji čuli su se i na nedavnom forumu Ekonomskog instituta Hrana za Europu, kad je upozoreno da se broj stanovnika smanjuje u čak 86 posto srpskih sela te da je oko 1200 sela u procesu nestajanja, što je više nego četvrtina ukupnog broja od 4709 naselja u Srbiji.

Proces nestajanja

U svakom od tih 1200 sela koja su u procesu nestajanja prosječno ima manje od 100 stanovnika, a čak u 86 posto broj stanovnika kontinuirano opada, posljednji su službeni podaci iz 2017. Negativan trend je u međuvremenu nastavljen.

Usporedbe radi, površina koju obuhvaćaju ta sela u odumiranju teritorijalno je približna površini Kosova, gdje živi oko 1,83 milijuna stanovnika.

Premda je srpska vlada još u siječnju 2008. godine usvojila Strategiju poticanja rađanja, taj dokument je uglavnom ostao mrtvo slovo na papiru, budući da je donesen u vrijeme kada je svjetska ekonomska kriza poremetila mnoge planove i strategije. 

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
;
Učitavanje komentara