U Srebrenici bi ove godine moglo biti pokopano oko sto žrtava genocida

U Srebrenici bi ove godine moglo biti pokopano oko sto žrtava genocida
Foto: FAH

RAVNATELJ Instituta za nestale osobe Bosne i Hercegovine (INO) Amor Mašović najavio je da bi 11. srpnja u Srebrenici mogli biti pokopani posmrtni ostaci oko stotinu žrtava genocida iz 1995. godine, objavio je danas sarajevski Dnevni avaz.

Mašović je ovom listu rekao kako je za sada sigurno da će tijekom komemoracije biti pokopani posmrtni ostaci četiri žrtve čiji je identitet potvrđen, no INO predlaže da se pokopaju i posmrtni ostaci 82 žrtve čiji se identitet ne zna, a sva nastojanja da ih se identificira proteklih godina ostala su bez rezultata.

Za 82 žrtve Srebrenice nije moguće utvrditi ime i prezime

"Na žalost, za 82 žrtve strašne tragedije je nemoguće utvrditi ime i prezime i uz to nemaju srodnike od kojih bi se mogla uzeti krv za analizu. Vjerujem da se ove godine 11. srpnja u Potočarima ipak može sahraniti više od stotinu posmrtnih ostataka žrtava srebreničke tragedije'', kazao je Mašović.

U genocidu nad Bošnjacima Srebrenice, koji su u srpnju 1995. godine počinili pripadnici vojske i policije bosanskih Srba, ubijeno je više od osam tisuća ljudi.

Njihova tijela naknadno su pronađena u masovnim grobnicama, od kojih su neke prekopane kao dio nastojanja vlasti Republike Srpske da prikrije dokaze o najgorem ratnom zločinu počinjenom u Europi nakon Drugog svjetskog rata.

U sekundarnim masovnim grobnicama istražitelji pronalazili tek dijelove tijela

Istražitelji su u tzv. sekundarnim masovnim grobnicama uglavnom nalazili tek dijelove tijela raskomadane teškim građevinskim strojevima kojima su posmrtni ostaci žrtava prebacivani na različite lokacije.

Dokumentirani su slučajevi u kojima su posmrtni ostaci iste osobe nađeni u tri i više grobnica.

Identifikacija posmrtnih ostataka obavljena je usporedbom uzoraka DNK uzetih iz pronađenih kostiju i onih dobivenih iz krvi preživjelih srodnika žrtava.

Ravnatelj INO Mašović se nada kako će jednom biti moguće utvrditi i tko su 82 žrtve čija su tijela do sada čuvana u mrtvačnicama jer će se potraga za eventualnim srodnicima nastaviti.

Analizom uzoraka DNK do sada je identificirano gotovo sedam tisuća žrtava srebreničkog genocida

Analizom uzoraka DNK do sada je identificirano gotovo sedam tisuća žrtava srebreničkog genocida, a za preostalima se i dalje traga.

U memorijalnom centru u Potočarima, otkako je on formiran prije dvadeset godina, pokopane su 6634 žrtve genocida. Još 225 žrtava je po želji njihovih obitelji pokopano na drugim grobljima.

Ove godine u Srebrenicu dolazi i glavni tajnik UN-a

Obilježavanju četvrt stoljeća srebreničkog genocida i komemoraciji žrtvama ove će godine u Srebrenici nazočiti i glavni tajnik Ujedinjenih naroda Antonio Guterres.

"Da, ići ću tamo. Mislim da treba otići kako bi se upozorilo da se Srebrenica nikada ne ponovi", kazao je Guterres ranije ovog tjedna na konferenciji za medije u New Yorku.

Pritom je izrazio zabrinutost zbog ukupnog stanja u BiH istaknuvši kako se mora više učiniti da bi se riješio problem lošeg funkcioniranja te države.  

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara