Josipović u Srebrenici: Ovo je dan za tišinu, a ne za govore

Foto: Dado Ruvić (Cropix)

"OVO nije dan za govore, nego za tišinu", naglasio je danas na komemoraciji za žrtve genocida u Srebrenici predsjednik RH Ivo Josipović dodajući kako bi stradanje trebalo pretvoriti u  "istinsko 'nikada više'".

"Naša obaveza je da se takvi zločini nikada ne ponove", naglasio je Josipović tijekom komemoracije u memorijalnom centru Srebrenica gdje se do 11 sati okupilo oko 30 tisuća ljudi. 

Pod Mladićevim zapovjedništvom

Podsjetimo, na mjestu masakra nakon Drugog svjetskog rata i danas će se odati počast nevinim žrtvama genocida što su ga prije šesnaest godina počinile srpske snage u BiH nad bošnjačkim stanovništvom pod zapovjedništvom Ratka Mladića.

Hrvatski predsjednik položio je i vijenac na spomeniku koji je posvećen sjećanju na više od osam tisuća Bošnjaka što su ih ubile snage bosanskih Srba pod zapovjedništvom Ratka Mladića.

"U ime svih građana Hrvatske došao sam iskazati sućut i podijeliti bol", rekao je Josipović okupljenim dodajući da je Srebrenica bila "užasan i nepojmljiv zločin koji se nije smio dogoditi na tlu civilizirane Europe".

Suradnja među narodima

Bakir Izetbegović, član predsjedništva BiH, posebno je naglasio važnost Josipovićeva dolaska kazavši da regija ima posebnog čelnika koji promovira suradnju među narodima. 

Od jutros se u Srebrenici okuplja veliki broj ljudi, a očekuje se dolazak oko 60 tisuća ljudi. Od visokih gostiju bit će nazočni predsjednik Europskog parlamenta Jirži Buzek, visoki predstavnik za Bosnu i Hercegovinu Valentin Inzko te američki veleposlanik u BiH Patrick Moon kao i hrvatski predsjednik Ivo Josipović.

Pokopat će se ostaci 613 žrtava

Danas bi trebali biti pokopani posmrtni ostaci 613 žrtava koji su u proteklih godinu dana identificirani nakon ekshumiranja, a ove godine čin pokopa žrtava bit će odvojen od političkog dijela komemoracije.

Podsjetimo kako je za vrijeme rata u Bosni, UN  proglasio Srebrenicu zaštićenom zonom za civile pa je ondje mnogo ljudi otišlo živjeti s nadom da će preživjeti ratna stradanja. No, 1995. godine su srpske trupe ušle u Srebrenicu i napravile pokolj na što snage UN-a nisu reagirale.

Glavni organizator pokolja u Srebrenici Ratko Mladić danas se nalazi u Haagu gdje je počelo suđenja. U točki 2. optužnice za genocid navode se  i događaji u Srebrenici prije 16 godina.

Mladiću optužnica za genocid u Srebrenici

"Oko 6. srpnja 1995. snage bosanskih Srba su napale enklavu Srebrenica čije je zauzimanje bilo planirano. U roku od nekoliko dana od napada Mladić i drugi su formulirali cilj da se eliminiraju bosanski muslimani u Srebrenici ubijanjem muškaraca i dječaka te istjerivanjem žena. Škorpioni su terorizirali bosanske muslimane u Potočarima, zatim su razdvojili muškarce i dječake od žena i starijih. Muškarce i dječake su pogubili, tisuće njih. 13. srpnja snage su počele organizirana pogubljenja. Tisućama žena nanesena su ogromna psihička oštećenja", navodi se u optužnici protiv Mladića. Recimo i to kako su u memorijalnom centru pokopane  4524 žrtve srebreničkog genocida, a na ostalim grobljima leži još 188 žrtava. Prema službenom popisu u genocidu je stradalo 8365 osoba, a ostatci preko tri tisuće osoba i dalje su skriveni u masovnim grobnicama ili se čeka identifikacija.

Srbija nije zatvorila poglavlje Srebrenice izručenjem Mladića

Još jučer u Beogradu održan je mimohod za žrtve Srebrenice pod nazivom "Nikada nećemo zaboraviti" u organizaciji nevladine udruge "Žene u crnom". Tijekom prosvjeda pročitana su imena žrtava koje će danas biti pokopane u Memorijalnom centru Potočari kraj Srebrenice.

"Ovo je svima nama da nikada ne zaboravimo žrtve genocida u Srebrenici, jer su zaborav, negiranje i potiskivanje onog što se dogodilo, omalovažavanje nas samih i ukidanje našeg vlastitog dostojanstva. Veoma smo nezadovoljni načinom na koji država smatra da je pitanje Srebrenice završeno izručenjem Ratka Mladića, budući da promjene ne postoje ni na kazneno-pravnom nivou, a da ne govorimo u dijelu kulture, znanosti i medija", naglasila je predsjednica te organizacije Staša Zajović.   

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
;
Učitavanje komentara