U srpnju narastao broj požara u Amazoniji, strahuje se što će biti u kolovozu

U srpnju narastao broj požara u Amazoniji, strahuje se što će biti u kolovozu
Ilustracija: EPA

BRAZILSKA Agencija za istraživanje svemira Inpe zabilježila je 6803 požara u Amazoniji tijekom prošlog mjeseca. U srpnju prošle godine zabilježeno ih je 5318. No u kolovozu prošle godine zabilježeno je čak 30.900 požara.

Stoga se organizacije za zaštitu okoliša brinu što bi moglo uslijediti ove godine. Dana 30. srpnja zabilježeno je više od 1000 požara, što je najveći broj u jednom danu od 2005. godine, poručila je organizacija Greenpeace Brasil.

Organizacije za zaštitu okoliša: Kolovoz će biti težak mjesec

"To je užasan znak. Već možemo očekivati da će kolovoz biti težak mjesec, a rujan još gori", rekla je Ane Alencar, znanstvenica iz brazilske organizacije IPAM.

Aktivisti za zaštitu okoliša krive Bolsonara zbog devastacije Amazonije

Aktivisti za zaštitu okoliša krive desno orijentiranog predsjednika Jaira Bolsonara da ohrabruje ilegalno rudarenje, sječu šuma te špekulante zemljištem kako bi uništio šumu u skladu s njegovom vizijom ekonomskog razvoja ove regije. Bolsonaro pak tvrdi da njegovi planovi za rudarenje i razvoj poljoprivrede u zaštićenim rezervatima predstavljaju način da se regija uzdigne iz siromaštva.

Ranije ovog mjeseca znanstvenici iz američke NASA-e rekli su kako više temperature u tropskom području sjevernog Atlantskog oceana povlače vlagu s juga Amazonije. Zbog toga jug Amazonije postaje suh i zapaljiv, a vatra koju pale ljudi kako bi stvorili poljoprivredna polja izmiče kontroli.
 

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara