U stožeru SDP-a napio se jedan pripadnik "sedme sile", ne zna se tko je

NOVINARI svih hrvatskih medija, iščekujući informacije o zdravstvenom stanju Ivice Račana, okupirali su, kako prostor ispred zagrebačkog Rebra gdje se bivši predsjednik SDP-a Ivica Račan nalazi, tako i sjedište SDP-a u Zagrebu. Da je neminovno važno očuvati dignitet osobe čiji je život u pitanju i o čijem zdravstvenom stanju slušamo posljednjih par dana,  jasno je svima, no nekima to, čini se, predstavlja problem.

Naime, jedan je pripadnik "sedme sile" previše popio. Iako nam je s lica mjesta javljeno kako se radi o ton-majstoru s HTV-a , u čašicu je prema neslužbenim informacijama "zavirio" jedan fotograf hrvatskih dnevnih novina zbog čega je došlo od verbalnog sukoba između njega i jedne osobe iz SDP-a.

Do zabune je došlo jer je fotograf imao na torbi naljepnicu HRT, a ton-majstor HTV-a, kao i pijani fotograf, su nedugo nakon događaja napustio Iblerov trg.

Nervoza, višesatno iščekivanje i borba za najmanju informaciju dio je svakodnevice za pripadnike sedme sile kada je situacija poput ove vezane za bivšeg hrvatskog premijera u pitanju.

Novinari s nešto dužim radnim stažom sjetit će se kako su 1999. gotovo mjesec dana čekali ispred bolničkog centra Dubrava, gdje se bivši hrvatski predsjednik Franjo Tuđman četrdesetak dana, baš kao danas i Ivica Račan, borio za život. Novinari su se privremeno gotovo preselili ispred bolnice i svakodnevno izvještavali o stanju predsjednika, a nacija je pravovremeno o istomu bila obavještavana, ili barem onaj dio nacije koju je to zanimalo.

Nemilosrdna borba za "statusom onoga tko će prvi objaviti informaciju" uzela je svoj danak među hrvatskim medijima, što dokazuje i jučerašnji, po mnogima nedopustivi novinarski gaf, kada su neki mediji prejudicirali Račanovu smrt bez ikakve službene potvrde o istoj. Činjenica je da svaki medij ima svoju publiku koja je njezin rad prepoznala i prije situacije s teškim zdravstvenim stanjem Ivice Račana, a naglasak bi ipak, vjeruju mnogi, trebao biti i ostati na vjerodostojnosti informacije, kao i očuvanju digniteta onoga na kojega se ista odnosi.

Glasnogovornik HRT-a Janos Roemer kazao nam je, nakon što smo ga pitali, zna li što se dogodilo u stožeru SDP-a, kako mu je to prvi glas.

R.I.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara