U strogom turskom zatvoru kreće suđenje organizatorima prosvjeda protiv Erdogana

U strogom turskom zatvoru kreće suđenje organizatorima prosvjeda protiv Erdogana
Foto: EPA

SUĐENJE organizatorima mirnih prosvjeda na istanbulskom trgu Taksimu, 2013. opisanih u optužnici kao pokušaj "svrgavanja vlasti", trebalo bi započeti u ponedjeljak u Istanbulu uz zahtjev tužiteljstva za izricanje kazne doživotnog zatvora i snažne kritike međunarodnih organizacija za zaštitu ljudskih prava.

Prosvjedi su prije šest godina izbili zbog planova vlasti da preurede područje oko trga Taksim, što je uključilo i uništavanje posljednje zelene oaze u parku Gezi u središtu Istanbula.

Suđenje u sudnici strogog zatvora

Suđenje protiv 16 osoba optuženih za organiziranje i financiranje prosvjeda održat će se u sudnici strogog zatvora Silivri, u kojemu su zatočena dvojica optuženih Osman Kavala i Yigit Aksakoglu.

Kavala, filantrop, poduzetnik i borac za ljudska prava, u pritvoru je već 600 dana, a aktivist Aksakoglu od 17. studenoga 2018.

Ostalih 14 optuženih brani se sa slobode.

Neki poput Cana Dundara, bivšeg glavnog urednika lista Cumhuriyet koji živi u Njemačkoj od 2016., pobjegli su u inozemstvo.

Zahtijevajući da se odbace "apsurdne optužbe" protiv svih 16 optuženika, međunarodna organizacija za zaštitu ljudskih prava Amnesty International opisala je suđenje kao "grubi pokušaj ušutkavanja nekih od najistaknutijih turskih predstavnika civilnog društva".

Tužiteljstvo traži kazne doživotnog zatvora bez mogućnosti pomilovanja.

U optužnici napisanoj na 657 stranica kao jedna od oštećenih osoba navodi se i predsjednik Recep Tayyip Erdogan koji je tada bio premijer.

Policija je 29. svibnja 2013. nasilno rastjerala prosvjednike koji su mirno okupirali Taksim, a taj obračun s prosvjednicima izazvao je protuvladine prosvjede širom zemlje.

"Suđenje za Gezi podcrtava zapanjujuću tursku praksu lažnih optužnica i zatočenja ljudi koje vlada smatra kritičarima i neprijateljima", kazao je Hugh Williamson, ravnatelj međunarodne organizacije za zaštitu ljudskih prava Human Rights Watch za Europu i Srednju Aziju.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara