Oporavak: U studenom rast građevinskih radova od 2,1 posto na godišnjoj razini

Oporavak: U studenom rast građevinskih radova od 2,1 posto na godišnjoj razini

Foto: scx.hu

POSLJEDNJI podaci Državnog zavoda za statistiku o indeksu građevinskih radova u studenom potvrđuju opravak kretanja obujma građevinskih radova. Tako je uz mjesečni pad od 0,9 posto obujam građevinskih radova u studenom (prema izvornim neprilagođenim indeksima) zabilježio godišnji rast od 2,1 posto. Na godišnji rast obujma građevinskih radova utjecao je godišnji rast radova na izgradnji zgrada od 5,8 posto (uz mjesečni rast od 3,8 posto), dok su radovi na izgradnji ostalih građevina uz mjesečni pad od 4,6 posto na godišnjoj razini niži za 0,9 posto, navode analitičari RBA.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Prema kalendarski prilagođenim podacima godišnji rast građevinskih radova u studenom iznosio je 2,1 posto. Pozitivan doprinos došao je od godišnjeg rasta radova na izgradnji zgrada od 5,8 posto, dok su radovi na izgradnji ostalih građevina na godišnjoj razini niži za 1,8 posto. Promatrano kumulativno, u razdoblju od siječnja do studenog ove godine (prema izvornim, neprilagođenim indeksima) obujam građevinskih radova je niži za 0,7 posto u odnosu na isto razdoblje lani.

Rastu i vrijednosti narudžbi

Pritom je u istom promatranom razdoblju obujam građevinskih radova na izgradnji zgrada na godišnjoj razini porastao za 0,5 posto. Značajniji doprinos godišnjem padu došao je od pada izgradnje ostalih građevina (1,7 posto). U strukturi odrađenih sati na gradilištima u razdoblju od prvih jedanaest mjeseci 56,1 posto se odnosi na gradnju ostalih građevina dok se ostatak od 43,9 posto odnosi na izgradnju zgrada. Prema vrsti radova, u prvih jedanaest mjeseci ove godine, preko 53 posto odnosi se na izgradnju novih objekata, dok se ostatak odnosi na ostale radove.

Usprkos padu u kumulativnom razdoblju od prvih jedanaest mjeseci dobar pokazatelj mogućih pozitivnih kretanja u sljedećoj godini je i porast vrijednost novih narudžbi koje su u trećem tromjesečju 2015. u odnosu na isto razdoblje lani veće za 6,9 posto. Tako je tijekom prva tri prošlogodišnja tromjesečja vrijednost novih narudžbi porasla je za 4,8 posto u odnosu na isto razdoblje lani.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara