U susret Međunarodnom danu dobrovoljaca, 5. prosinca

U povodu Međunarodnog dana volontera, 5. prosinca, u hrvatskim županijama i gradovima brojnim će se događajima usmjeriti pozor na vrjednovanje i poticanje dobrovoljačkog rada u nas, najavili su danas iz Nacionalne zaklade za razvoj civilnog društva.

Zaklada u priopćenju podsjeća da je prijedlog zakona o volonterstvu dostavljen Ministarstvu obitelji, branitelja i međugeneracijske solidarnosti te je izrazila nadu da će se taj prijedlog uskoro naći na saborskim klupama.

Prijedlog zakona o dobrovoljstvu predviđa uređivanje prava i odgovornosti dobrovoljaca, a izradile su ga ovogodišnja 1. nacionalna konferencija o volonterstvu i 13. međunarodna konferencija VolontEurope.

Iz Zaklade napominju da su nakon obilježavanja Međunarodne godine volontera 2001. u Hrvatskoj stvoreni uvjeti za uređenje sustava poticanja i vrjednovanja dobrovoljačkog rada. Uz ostalo, osnovan je Nacionalni odbor za razvoj volonterstva, izrađeni su spotovi i kratke poruke za poticanje dobrovoljstva i slično.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Nacionalna zaklada za razvoj civilnoga društva javna je zaklada koju je osnovala Republika Hrvatska. Registrirana je 2003. s osnivačkim ulogom od dva milijuna kuna i stalnim priljevom novca od dijela prihoda od igara na sreću i iz državnoga proračuna.

Zakladi je odobrena državna potpora DFID-a (Odjela britanske Vlade za međunarodni razvoj), a upravlja programom novčanih potpora u okviru programa CARDS-a Europske unije za razvoj neprofitnoga socijalnog poduzetništva.

Zaklada stručno i novčano podupire programe koji potiču održivost neprofitnog sektora, međusektorsku suradnju, građanske inicijative, filantropiju, dobrovoljstvo, koji unaprjeđuju demokratske institucije društva, te druge programe kojima se ostvaruje temeljna svrha Zaklade.

(Hina) pp/xbdj ysp

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara