KORONAVIRUS

U svijetu je više od 900.000 zaraženih i više od 45.000 mrtvih

U svijetu je više od 900.000 zaraženih i više od 45.000 mrtvih
Foto: EPA

BROJ zaraženih koronavirusom u svijetu raste iz minute u minutu i dosegao je 911.308, dok je broj umrlih skočio na 45.497, prema večerašnjim podacima američkog sveučilišta Johns Hopkins.

Zaraza diljem svijeta ne jenjava, s time da se epicentar iz istočne Azije proteklih tjedana preselio u Europu i Sjevernu Ameriku. Sveučilište Johns Hopkins također je na svojim stranicama objavilo da je broj službeno potvrđenih oporavljenih osoba od covida-19 dosegnuo brojku od 191.673.

Najviše ljudi umrlo je u Italiji

Dok je najveći broj zaraženih trenutačno u Sjedinjenim Državama, više od 200 tisuća, najveći broj umrlih zabilježen je u Italiji. U toj je zemlji dosad zabilježeno 110.574 slučajeva zaraze, dok je umrlo 13.155 ljudi. Talijanske zdravstvene vlasti vjeruju da je zaraza u Italiji na svome vrhuncu, no Talijani diljem zemlje sve teže podnose karantenu, koja bi trebala trajati do Uskršnjeg ponedjeljka, 13. travnja. Prvi slučaj covida-19 u Italiji zabilježen je 31. siječnja, prije 59 dana.

Druga je europska zemlja koja prati Italiju u stopu po broju zaraženih, ali i broju smrti, Španjolska. Dosad je zabilježeno 102.136 zaraženih, a umrlo je 9053 oboljelih. Tamo je prvi zaraženi otkriven 1. veljače, jedan dan poslije Italije. Na glavnom madridskom trgu Puerta del Sol zastave su spuštene na pola koplja, a svaki dan u podne održava se minuta šutnje u spomen na sve preminule, premda je to mjesto već danima pusto.

Nijemci produljuju ograničeno kretanje

Treća najpogođenija europska zemlja je Njemačka sa 76.544 zaraženih, potom je slijedi Francuska s 52.870, a onda Velika Britanija s 29.842. Od ovih zemalja najveću smrtnost bilježi Francuska s 3532 slučaja umrlih, dok je u Njemačkoj taj broj još uvijek pod kontrolom i iznosi 858, kojemu se brojkom od 828 umrlih približila brojčano puno manja Belgija.

Njemačka do kraja uskrsnih praznika, odnosno do 19. travnja, produljuje mjere ograničenog kretanja u svrhu sprječavanja širenja koronavirusa, priopćeno je danas nakon videokonferencije kancelarke Angele Merkel s premijerima saveznih pokrajina. Građanima je upućeno upozorenje da se suzdrže od putovanja po Njemačkoj i u inozemstvu. To uključuje i posjete rodbini.

U Velikoj Britaniji pandemija rapidno raste

S petsto umrlih u jednom danu, što je najveći broj od izbijanja epidemije i nakon smrti 13-godišnjaka, pandemija koronavirusa dramatično se ubrzava u Velikoj Britaniji dok se čuju kritike zbog nedostatka testova za liječničko osoblje koje radi do iznemoglosti. Koronavirusom su se zarazili premijer Boris Johnson, koji je trenutačno u karanteni, ministar zdravstva Matt Hancock i princ Charles.

Iako je ukupan broj zaraženih slučajeva u SAD-u premašio 200 tisuća, Thomas Inglesby, direktor Johns Hopkins Centra za sigurnost zdravlja upozorio je u nedjelju da je zaraza koronavirusom u Sjedinjenim Državama tek na svome početku.

New York, financijska prijestolnica države, najpogođeniji je američki grad. Počeo je postavljati poljske bolnice kako bi povećao kapacitete uoči vrhunca epidemije. Prvi slučaj zabilježio je 1. ožujka, a ubrzo je postao žarište epidemije u SAD-u.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara